Friday, September 21, 2018

Easy 6 ingredients eggplant dip (EN/ RO)

You know by now that I love tahini. A lot. And I like eggplant dips too. So it was logical for me to combine these two. And the result is really delicious! This recipe is also inspired by the Middle Eastern dish, baba ganoush (because of the tahini).

I actually grew up eating a version of this dip and it's nice that I can improve it and make it my own. Because it's always nice to customize your food. 
This version of this dip is oil free, delicious and very easy to make. And 


Ingredients:

** 500 g (2 medium) eggplant, baked or grilled
** 140 g (1 cup) onions, roughly chopped
** 75 g (4 tbsp) tahini
** the juice from a lemon (about 3 tbsp)
** 2 cloves of garlic
** 1 pinch of salt

Method:
Roast or grill your eggplant until it's soft and silky (about 40 to 50 minutes). Let it cool and peel. You can also use cooked frozen and thawed eggplant if you want. Just let it drain for a bit before use.
In a food processor add your onion and garlic cloves and pulse until they are finely chopped, but not a paste. Add your eggplant, lemon juice and salt and blend until everything starts to get smooth.
Add your tahini and blend again until everything is smooth and delicious.
Serve with your favorite bread, chips, raw veggies... Your choice.
You can store this dip in the fridge in an airtight container for about 3 days.


Don't forget that you have a video version for this recipe too:


If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like!



Ingrediente:
** 500 g vinete (2 medii), coapte sau la grătar
** 140 g ceapa, tocata
** 75 g (4 linguri) tahini
** sucul de la o lămâie (aproximativ 3 linguri)
** 2 catei de usturoi
** 1 vârf de cutit sare

Metodă:
Se coc vinetele până când sunt moi si matasoase (aproximativ 40-50 de minute). Lăsați-le să se răcească și decojitile. De asemenea, puteți folosi vinete congelate și dezghețate, dacă doriți. Lăsați-le doar să se scurgă puțin înainte.
Într-un robot de bucatarie adăugați ceapa și usturoiul și pulsați până când acestea sunt tocate fin, dar nu o pastă. Adăugați vinetele, sucul de lamaie și sarea și procesați până când totul începe să devină pasta.
Adăugați tahini și procesați din nou până când aveti o pasta fina
Serviți cu pâinea preferată, chips-uri, legume crude, in functie de preferinte.
Puteți pastra această salata în frigider într-un container etanș aproximativ 3 zile.




No comments:

Post a Comment