Friday, December 7, 2018

Bean gravy (EN/ RO)

I've heard a lot about biscuits and gravy and gravy in general. So much, in fact, that I wanted to try some for myself. 
But I had to do it my way, of course! So I tried it, and i managed to make it oil free and full of flavor too! It goes well with a lot of savory foods, like a chickpea and lentil loaf, seitan steaks, a seitan wellington or some biscuits if you're into that :) 


Ingredients:
x

** 200 g (1 cup) beans, cooked, rinsed and drained
** 250 ml (1 cup) unsweetened plant milk (I use soy)
** 50 g (1/4 cup) onion, chopped
** 2 tbsp nutritional yeast
** 1 tsp garlic powder
** 1/2 tsp dried basil
** 1/4 tsp sage
** 1/4 tsp thyme
** 1/4 tsp ground pepper
** 1/4 tsp coriander
** 1/4 tsp cumin
** 1 pinch of salt


Method:
Roughly chop the onion.
In a blender place all your ingredients and blend until you achieve the desired consistency. I prefer a smooth gravy, so I blend everything until smooth.
Heat the mixture in a saucepan over medium-low heat until the onion is cooked and the gravy starts to thicken. Don't let it on the stove too much, as it will continue to thicken as it cools down.
Serve hot or store in the fridge in a jar with a lid.
I love it with my chickpea and lentil loaf, or with seitan, veggies. And it's yummy with biscuits too!



You have a video recipe for this too: 


If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like!




Ingrediente:
** 200 g (1 cană) fasole, fiartă, clătită și scursă
** 250 ml (1 cană) lapte vegetal neindulcit (eu folosesc soia)
** 50 g (1/4 cană) ceapă, tocată
** 2 linguri de drojdie inactivă
** 1 linguriță usturoi pudră
** 1/2 linguriță busuioc uscat
** 1/4 linguriță salvie uscată
** 1/4 linguriță cimbru uscat
** 1/4 linguriță piper negru măcinat
** 1/4 linguriță coriandru
** 1/4 linguriță chimen
** 1 vârf de cuțit sare

Metodă:
Se toacă ceapa.
Într-un blender puneți toate ingredientele și blenduiți până când ajunge la consistența dorită.
Eu prefer un sos fin, așa că procesez totul până când este fin.
Se încălzește amestecul într-o cratiță pe aragaz la foc mediu până când ceapa este gătită și sosul incepe să se îngroașe. Nu lăsați prea mult la foc, deoarece va continua să se îngroașe și pe măsură ce se răcește.
Serviți fierbinte sau depozitați în frigider într-un borcan cu un capac.
Îmi place cu drobul de linte și năut sau cu seitan, cu legume. Și e și delicios cu biscuiți!



No comments:

Post a Comment