Friday, May 4, 2018

Seitan ribs (EN/ RO)

Who said that vegans can't get enough proteins? I love using wheat gluten because I can make a lot of foods with it, all high in protein, like steaks, burgers, wellington and more. And the gluten gives those foods that "meaty" texture that a lot of people miss.
I like these ribs because they are delicious and juicy and they go really well in sandwiches, wraps or just with veggies and a good sauce :)


Ingredients (EN):
** 250 g (2 cups) wheat gluten
** 60 g (1/2 cup) soy flour (or you can use chickpea flour)
** 30 g (1/2 cup) nutritional yeast
** 65 g (1/4 cup) tahini (or other nut or seed butter you prefer)
** 60 g (4 tbsp) tomato paste (or sweet pepper paste)
** 250 – 315 ml (1 – 1&1/4 cup) water
** 1/4 tsp salt
** 1 tsp paprika
** 1 tsp garlic powder
** 1/2 tsp black pepper
** 1/2 tsp chili powder
** 1/2 tsp thyme, dried
** 1/2 tsp basil, dried 

Method:
Preheat your oven to medium heat for at least 15 minutes before baking.
You'll need to double the spices, because half of them would be used for the seitan ad the other half for a dry rub.
Add all the dry ingredients in a bowl until well combined, then add your wet ingredients starting with the tahini, then the tomato paste. Mix until well combined.
Add the water little by little and knead well until you reach the desired consistency. You should knead your seitan for at least 5 or 10 minutes. Then roll the seitan using a rolling pin or just your hands until it's about 1.5 cm thick (about 1/2 inch).
Rub the spice mix on both the sides, then cut your seitan into strips. Place the strips onto a baking tray and pour about half a cup of water on the bottom of the tray then bake on medium heat for about 30-35 minutes. Or you can place another dish with water in the oven while the “ribs” are baking, to preserve moisture.
I love having them with some sauce. Maybe lemon garlic tahini or miso tahini. Or mustard, ketchup or barbecue sauce.
Also, you can coat the ribs in barbecue sauce (just be sure that it's vegan) and barbecue them after baking. They're gonna be delicious!
Enjoy!


Ingrediente (RO)
** 250 g gluten de grâu
** 60 g făină de soia (sau puteți folosi făină de năut)
** 30 g drojdie inactivă
** 65 g tahini (sau unte de floarea soarelui sau arahide)
** 60 g (4 linguri) pastă de tomate (sau pastă de ardei dulce)
** 250 - 315 ml apă
** 1/4 linguriță sare
** 1 lingurita boia de ardei dulce
** 1 lingurita usturoi pudră
** 1/2 linguriță piper negru
** 1/2 lingurită praf de chili
** 1/2 linguriță cimbru uscat
** 1/2 linguriță de busuioc uscat

Metodă:
Înainte de coacere, preîncălziți cuptorul la foc mediu timp de cel puțin 15 minute.
Va trebui să dublați condimentele, deoarece jumătate dintre acestea vor fi folosite pentru seitan și cu cealaltă jumătate vom face un mix cu care vom pudra seitanul.
Adăugați toate ingredientele uscate într-un bol până când se combină bine, apoi adăugați ingredientele umede începând cu tahini, apoi pasta de tomate. Se amestecă până se combină bine.
Adăugați apa puțin câte puțin și frământați bine până ajungeți la consistența dorită. Ar trebui să frământați seitanul timp de cel puțin 5 sau 10 minute. Apoi întindeți seitanul folosind un sucitor sau doar mâinile până când are o grosime de aproximativ 1 - 1,5 cm.
presurați amestecul de condimente pe ambele părți, apoi tăiați seitanul în fâșii. Puneți fâșiile pe o tavă de copt și turnați aproximativ jumătate de cană de apă pe fundul tăvii, apoi coaceți la foc mediu pentru aproximativ 30-35 de minute. Sau puteți pune un alt vas cu apă în cuptor în timp ce "coastele" se coc, pentru a păstra umiditatea.
Îmi place să le mănânc cu un sos. Poate tahini cu lămâie și usturoi sau miso tahini. Sau mustar, ketchup sau sos barbecue.


You have a video version of the recipe here:


Don't forget to subscribe, like, comment and share if you like what I'm doing here! 




No comments:

Post a Comment