Friday, June 22, 2018

Vegan steak (EN/ RO)

Lately I saw more than one version of vegan steaks. All of them (the ones I saw, at least) made with wheat gluten, that I actually like. But I always feel the need to make my own recipes or to put my own twist on the recipes that I find and make them my own.
So I had to make my own seitan steaks. Because I can and I like to make my recipes :) And guess what? These "steaks" are delicious and healthier for you than the animal version will ever be. Because they're free of cholesterol, saturated fats and no animal had to die for a steak.
Yes, the steak doesn't taste exactly like a flesh one, but I would not want that! This vegan steak has a nice texture, with just the right amount of chewiness, with some yummy flavors and if you crave meat I think it's a really good substitute.
And also, it's convenient for barbecues, just for a lunch or dinner with the family or for sandwiches or wraps (just cut it into strips). And you can even batter the steaks and make an entirely new dish! Recipe to come in the future! Just stay tuned! :)






Ingredients (EN):
** 190 g (1.5 cups) wheat gluten
** 90 g (0.5 cup) beans
** 20 g (2 heaping tbsp) chickpea flour
** 40 g (2 tbsp) tahini
** 30 g (2 tbsp) tomato paste
** 15 g (1 tbsp) miso paste
** 170 ml (0.66 cup) water
** 1 tbsp smoky paprika
** 1/2 tbsp garlic powder
** 1/4 tbsp black pepper
** 1 tsp dill, dried
** 1 tsp chili powder
** 1 tsp basil, dried
** 1/2 tsp coriander, ground

Method:
Add the beans, tomato paste, miso, spices and water to a food processor and blend until you have a smooth and runny paste. Add the tahini, chickpea flour and wheat gluten and then process for 1 to 2 more minutes until you have a dough.
Put your dough on a clean surface and knead your seitan well for at least 5 minutes to activate the gluten.
Roll the dough that we just made until about 1 cm thick or slightly less than that (or you can use your hands to stretch it), then cut it in 4 or 6 pieces and wrap every piece in aluminum foil.
Steam or boil the steaks for about 25 to 30 minutes.
While your steaks are steaming/ boiling you can make a dry rub with the exact spices we used for the steak (use less chili powder if you don't like spicy foods), or you can make your favorite marinade.
While still warm rub the spice mix on every side of the steaks and put them in a container covered with a lid for at least 10 minutes to infuse the steak with all the spices. Also, you can marinate the steaks for at least 15-20 minutes using your favorite marinade mix. Or you can smear every side of your steak with barbecue sauce (just be sure it's vegan!).
After that you can fry or grill your steaks and enjoy with a side of veggies and your favorite sauce or gravy. Or cut in strips and use in wraps. Or slice and make sandwiches.
You can keep the steaks in the fridge in an airtight container for about 4-5 days.

Substitutions: 
Other nut or seed butter instead of tahini 
Soy flour instead of chickpea flour 
2 tbsp of soy sauce instead of miso paste 



Ingrediente (RO):

** 190 g gluten de grâu
** 90 g fasole boabe fiartă
** 20 g făină de năut
** 40 g (2 linguri) tahini
** 30 g (2 linguri) pastă de tomate
** 15 g (1 lingura) pastă miso 
** 170 ml apă
** 1 lingură smoky paprika
** 1/2 lingură usturoi pudră 
** 1/4 linguriță piper negru măcinat 
** 1 linguriță mărar uscat
** 1 lingurita chili pudră 
** 1 linguriță busuioc uscat 
** 1/2 linguriță coriandru măcinat

Metodă:
Adăugați fasolea, pasta de tomate, miso, condimente și apă într-un robot de bucătărie și procesați până când aveți o pastă. Adăugați tahini, făina de năut și glutenul de grâu și apoi procesați timp de 1 până la 2 minute până când aveți un aluat.
Puneți aluatul pe o suprafață curată și frământați seitanul timp de cel puțin 5 minute pentru a activa glutenul.
Rulați seitanul până la aproximativ 1 cm grosime sau chiar ceva mai puțin de 1 cm, apoi tăiați-l în 4 sau 6 bucăți și împachetați fiecare bucată în folie de aluminiu.
Gătiți la aburi sau fierbeți fripturile timp de aproximativ 25 - 30 minute.
În timp ce fripturile dvs. sunt la aburi (sau cât se fierb) puteți face un mix din aceleași condimente pe care le-am folosit pentru friptura (utilizați mai puțin chili dacă nu vă plac alimentele picante), sau puteți face marinata dvs. preferată.
După ce le-țti gătit și cât încă sunt calde, frecați amestecul de condimente de fiecare parte a fripturilor și le puneți într-un recipient acoperit cu un capac timp de cel puțin 10 minute pentru a infuza friptura cu toate condimentele. De asemenea, puteți să marinați fripturile timp de cel puțin 15-20 de minute folosind amestecul preferat de marinată. Sau puteți să ungeți fiecare parte a fripturii cu sos barbecue (asigurați-vă că este vegan).
După aceasta, puteți să le prăjiți sau să le faceți la grătar și să le mancați cu alte legume și un sos preferat. Sau tăiați fâșii și folosiți in wrap-uri. Sau feliați și faceți sandwich-uri.
Puteți păstra fripturile în frigider într-un container etanș timp de 4-5 zile.

Substitutii:

Alt unt de nuci sau seminte in loc de tahini
Faina de soia in loc de faina de naut
2 linguri de sos de soia in loc de pasta miso


I have a video version with a recipe for a really quick and lazy quesadilla too, here:




Don't forget to subscribe to my channel, follow this blog, comment and share if you like what I'm doing here!



No comments:

Post a Comment