Friday, June 29, 2018

Vanilla custard and summer fruits tart (EN/ RO)

Fresh summer fruits and a vanilla custard and all vegan? Oh, yes!
And that crumbly and yummy crust is just what you need to hold the tart and provide a little texture...
It sounds really good to me, even now, when I don't really crave or eat sweets, because even if it's a bit sweet it's still fresh and the vanilla custard has a nice zing from the lemon juice, and the fruits are just everything you need on top of this summery tart.
And who doesn't like a dessert that's sweet yet a bit fresh, that's not too guilty of a pleasure and just plain delicious?
And a tart with a vanilla custard is just all that when topped with your favorite fruits (fresh or grilled for a nice twist). Just the perfect summer baked desert!


Ingredients (EN):
Crust:
** 60 g (1/2 cup) coconut flour
** 46 g (1/3 cup) tapioca flour
** 87 g (1/3 cup) peanut butter
** 2 flax eggs (2 tbsp ground flax + 6 tbsp water
** 30 g (2 tbsp) unrefined brown sugar
** 30 ml (2 tbsp) soy milk, unsweetened
Custard:
** 500 ml (2 cups) plant milk
** 100 g (1/4 cup) unrefined brown sugar
** 35 g (3.5 tbsp) cornstarch
** 3 g (1/2 tsp) agar agar powder (optional but recommended)
** 1 vanilla pod or 1 tsp vanilla extract
** 1/8 tsp turmeric
** 2 tsp lemon juice

Method:
Preheat your oven for at least 15 minutes on medium heat before baking.
For the crust
Add your ingredients into a bowl and mix until you have a firm yet really pliable dough. Knead for a little bit, then roll the dough until it's about half a centimeter thick or even a bit more. About 1 cm I found out that's too thick. Place your crust dough into a tart pan (maybe line it with parchment paper if the bottom is not detachable). Prick some holes on the bottom of the crust with a fork and maybe add some weights (or uncooked beans or rice) to blind bake the crust.
Blind bake your crust on medium-low heat for about 15-20 minutes or until the crust is golden-brown. Take it out and let cool for a bit.
For the custard:
Cut the vanilla bean in half and scrape the seeds to use in the custard. Use a bit of milk to mix the cornstarch and agar agar until you have a runny mixture.
Into a pan over medium-low heat add your milk of choice, the vanilla seeds and the vanilla pod, sugar, lemon juice and turmeric and stir until well combined. When the mixture starts to bubble and the sugar has dissolved add the cornstarch and agar agar mixture while stirring.
Continue to cook on low heat stirring frequently until the custard has thickened. Take out the vanilla pod and pour the custard into the tart crust. Bake everything for about 15 minutes more on medium-low heat.
Take it out an top with your favorite summer fruits (apricots, peaches, berries) and let it cool then set in the fridge for at least 1 or 2 hours. Enjoy!

Swaps and subs:
* Your favorite crust instead of this one
* Other nut or seed butter instead of peanut butter. Just keep in mind that the taste could change a bit, depending on what you are using
* Chia seeds instead of ground flax seeds
* Other starch that you prefer instead of cornstarch (tapioca will make the custard stretchy, so I don't recommend it for this particular recipe)
*** Oat flour instead of coconut flour, but you may need to let aside the milk and maybe use some other flour. Be warned that i never tried the crust with other flour instead coconut flour, so I cannot guarantee the result.



Ingrediente (RO):
Crustă:
** 60 g făină de nucă de cocos
** 46 g făină de tapioca
** 87 g unt de arahide
** 2 oua de in (2 linguri in macinat + 6 linguri de apa)
** 30 g  zahăr brut, nerafinat
** 30 ml lapte de soia, neîndulcit
Budinca:
** 500 ml lapte vegetal
** 100 g zahăr brut, nerafinat
** 35 g amidon de porumb
** 3 g pulbere agar agar (opțional dar recomandat)
** 1 pastaie de vanilie sau 1 lingurita extract de vanilie
** 1/8 linguriță turmeric
** 2 lingurițe de suc de lămâie

Metodă:
Preîncălziți cuptorul timp de cel puțin 15 minute la căldură medie înainte de coacere.
Pentru crustă
Adăugați ingredientele într-un bol și amestecați până când aveți un aluat ferm, dar pliabil. Frământați puțin, apoi întindeți aluatul până când are o grosime de aproximativ jumătate de centimetru sau chiar un pic mai mult mai mult. 1 cm deja este prea gros. Așezați aluatul crud într-o tavă pentru tarte, de preferat cu pereti detașabili (sau o tavă tapetată cu hartie de copt). Faceți niște găuri pe fundul crustei cu o furculiță și evetual adăugați niște greutăți (sau boabe de fasole sau orez) pentru a le coace doar crusta.
Coaceți crusta la foc mediu-scăzut timp de aproximativ 15-20 minute sau până când crusta este arămie. Scoateți și lăsați să se răcească puțin.
Pentru budincă:
Tăiați boabele de vanilie pe lung și răzuiți semințele pentru a le folosi în cremă. Folosiți un pic de lapte pentru a amesteca amidonul de porumb și agarul până când aveți un amestec omogen și relativ lichid.
Într-o cratiță, la foc mediu, adăugați laptele vegetal, semințele și pastaia de vanilie, zahărul, sucul de lămâie și turmericul și amestecați până se combină bine. Când amestecul se înfierbântă și zahărul se dizolvă, se adaugă amestecul de amidon de porumb și de agar agar în timp ce amestecați bine.
Continuați să gătiți la foc mic, amestecând frecvent până când budinca se îngroașă. Scoateți păstaia de vanilie și turnați budinca în crusta de tartă. Coaceți totul timp de aproximativ 15 minute pe foc mediu-jos.
Decorași cu fructele de vară preferate (caise, piersici, fructe de padure) si lăsați să se raceasca apoi dați la frigide să se lege pentru 1 sau 2 ore.

Substitutii:
* Crusta preferată în loc de aceasta
* Alt unt de nuci sau semințe în loc de unt de arahide. Rețineți că gustul se poate schimba puțin, în funcție de ceea ce utilizați
* Semințe de chia în loc de semințe de in
* Alt amidon pe care îl preferați în loc de amidon de porumb (tapioca va face budinca gumoasa, așa că nu o recomand pentru aceasta)



I have a video version of this recipe here too:


Don't forget to subscribe to my channel, follow this blog, comment and share if you like what I'm doing here!




1 comment:

  1. I didn't put sugar in the pastry and later used agar agar flakes and tapioca starch to thicken the custard which didn't work. I will try again another time.

    ReplyDelete