Monday, April 28, 2025

High protein banana nut muffins// Brioșe proteice cu banane și nuci

Cine mai adoră brioșele? 🙋‍♀️ 

Am pentru aici o rețetă genială de banana nut muffins – pufoase, sățioase și bogate în proteine, fibre și grăsimi sănătoase! 🍌✨

Perfecte pentru micul dejun, desert sau pachetul pentru școală ori birou. Cu făină integrală, făină din semințe de dovleac și nuci crocante, sunt gustarea ideală care chiar ține de foame. 😋

Tu cum le-ai savura cel mai des? Scrie-mi în comentarii! 💬👇

Acum hai să intru puțin în detalii... De ce sunt atât de obsedată de proteine și fibre?

Simplu! Ca vegan care se apropie de menopauză vreau să mă asigur că am tot ce îmi trebuie pentru a avea o masă musculară sănătoasă și în același timp vreau să fac tot ce se poate să previn un cancer de colon. 

De asemenea, îmi place să folosesc diferite tipuri de făină atât pentru gust cât și pentru textură. În plus obțin rețete mai proteice și nu este nevoie să folosesc pudră proteică pentru asta. Și obțin și o diversitate mai mare de plante în dietă. So... Win-win!

Acum, câte ceva despre brioșe. Se pot păstra și la temperatura camerei până la 3-4 zile în perioade mai reci, dar în temperaturi mai ridicate după  zile crește foarte mult riscul de a mucegăi. În frigider rezistă mai mult, dar își schimbă consistența. 

Cel mai bine se păstrează congelate apoi decongelate în cuptor sau cuptorul cu microunde. Sau pur și simplu le puteți scoate dimineața și le puneți congelate în pachetul de școală/ grădiniță/ serviciu. 



Ingrediente (12 brioșe)

Făină integrală de grâu 100 g
Făină din semințe de dovleac 100 g
Gluten de grâu 65 g
Banane 300 g
Lapte de soia 250 ml
Zahăr 75 g
Nuci 75 g
Semințe de in măcinate 50 g
Praf de copt 10 g
Extract de vanilie 5 ml
Sare 3 g

 

Metodă:

Preîncălziți cuptorul la 220°C timp de minim 10 minute.
Striviți bananele până când obțineți un piure care încă mai are bucăți de banană în el.
Amestecați toate tipurile de făină cu semințele de in măcinate, zahărul și praful de copt. Adăugați mix-ul format peste banane.
Adăugați laptele și vanilia și amestecați până obțineți un aluat.
Striviți sau tăiați nucile în bucățele de dimensiunea dorită. Adăugați nucile în aluat și amestecați până sunt incorporate toate bucățile de nucă.
Puneți aluatul format în forme de brioșă.
Coaceți la 220°C timp de 15 minute apoi la 180°C încă 15 minute până când brioșele sunt aurii.
Se pot consuma proaspete sau se păstrează într-un recipient închis 3-4 zile (sau 2 zile dacă este cald afară).
Se pot congela și apoi reîncălzi câteva minute înainte de consum.

 


Ingredients (12 muffins)

Whole Wheat Flour 100 g
Pumpkin Seed Flour 100 g
Wheat Gluten 65 g
Bananas 300 g
Soy Milk 250 ml
Sugar 75 g
Walnuts 75 g
Flax Seeds, ground 50 g
Baking Powder 10 g
Vanilla extract 5 ml
Salt 3 g

Method:

Preheat the oven to 220°C for at least 10 minutes.
Mash the bananas until you get a puree that still has chunks of banana in it.
Mix all the flour with the ground flaxseed, sugar and baking powder. Add the mixed dry ingredients to the bananas.
Add the milk and vanilla extract and mix until you have a dough.
Crush or chop the walnuts into the desired size. Add the walnuts to the batter and stir until all the walnut pieces are incorporated.
Spoon the formed dough into muffin cups.
Bake at 220°C for 15 minutes then at 180°C for a further 15 minutes until the muffins are golden.
They can be eaten fresh or kept in a closed container for 3-4 days (or 2 days if warm outside).
Freeze and then reheat for a few minutes before eating. 







No comments:

Post a Comment