Friday, April 20, 2018

Chocolate chip banana bread muffins (EN/ RO)

As you saw lately, I started to work with buckwheat flour and I have to say that I love it! I love the way it works in cakes and muffins.And if you usually don't like the taste of buckwheat, I have good news! You can't actually feel the buckwheat taste. It's just a nice texture. 
As you already know, I made a carrot cake with this flour, and it was so delicious! 
And that recipe encouraged me to test further and I made these banana bread muffins with chocolate chips, that turned out fluffy and delicious, and I had to share it with you!Also, these muffins are (accidentally) gluten free, oil free, refined sugar free. And as I already said it, they are delicious! 
So you have to try them for yourself! 
Don't be afraid, I am still pro gluten, but because I love to test new recipes and ingredients, I will have a lot of recipes that are (mostly) accidentally gluten free too, because of the type of ingredients that I use. Ok, that was said like disclaimer, because I never considered gluten to be unhealthy if you don't have an intolerance/ allergy or coeliac disease. 

I absolutely love eating them with some soy or coconut yogurt! The sweetness of the muffin and the tanginess of the yogurt... Just yum! 
Let's go to the recipe now! 


Ingredients:
** 450 g (3 cups) buckwheat flour
** 400 g (4 big) bananas 
** 200 g (1 cup, packed) dates 
** 15 g (1 tbsp) baking powder 
** 1 g (1 pinch) salt 
** 65 g (1/4 cup) peanut butter 
** 2 flax eggs (2 tbsp ground flax + 6 tbsp water) 
** 1 tsp lemon juice 
** 120 g (3/4 cup) chocolate chips (semisweet) 
** 1 tsp vanilla extract 
** 195 ml (3/4 cup) plant milk of choice

Method:
Soak the dates for about 10 minutes in hot water.
Preheat the oven (medium heat) for at least 20 minutes.
Make the flax egg and set it apart.
Blend the dates until you have a paste, then add the bananas and blend until pureed and then add the rest of the wet ingredients little by little. Add the dry ingredients (keep the chocolate chips for later). Blend until you have a batter. Add the chocolate chips and fold until evenly distributed.
Pour your batter into your muffin molds/ pan if you have silicone ones (or a muffin pan lined with muffin liners if you don't have a silicone tray/pan) and bake them for 25-35 minutes on medium heat (or until a toothpick comes out clean), depending on the size of your muffins.
You can also make banana bread with this batter. Line a baking pan with parchment paper (or use a silicone one) and pour the batter. Bake for 60 minutes (or until a toothpick comes out clean) at medium heat.
Or you can make mini loaves and bake them for about 30-40 minutes on medium heat (or until a toothpick comes out clean).
Enjoy!

Substitutions:
Wheat flour instead of buckwheat flour (never tested with other flours besides the buckwheat or whole wheat, though)
Other plant milk of choice instead of the soy milk
Nut or seed butter of your choice if you don't have or eat peanut butter, but take care not to use something too overpowering (like tahini)
Other sweetener of choice instead of dates. You may need to use more or less plant milk if you use other sweetener.
Ground chia seeds instead of ground flax seeds in the "egg"




Ingrediente: 
** 450 g făină de hrișcă 
** 400 g banane (4 mari) 
** 200 g curmale 
** 15 g (1 lingura) praf de copt 
** 1 g sare 
** 65 g unt de arahide 
** 2 ouă de in (2 linguri de in macinat + 6 linguri de apă) 
** 1 lingurita de suc de lamaie 
** 120 g bucati/ chips-uri de ciocolată (amaruie) 
** 1 lingurita de extract de vanilie 
** 195 ml lapte vegetal (la alegere) 

Metodă:
Înmuiati curmalele pentru aproximativ 10 minute în apă fierbinte.
Preîncălziți cuptorul (temperatura medie) timp de cel puțin 20 de minute.
Faceți "oul" de in și lasati-l deoparte.
Combinați datele până când aveți o pastă, apoi adăugați bananele și pulsati până se aveti o pasta omogena și apoi adăugați restul ingredientelor umede puțin câte puțin. Adăugați ingredientele uscate (păstrați chips-urile de ciocolată pentru mai târziu). Amestecați până când aveți un aluat. Adăugați chips-urile de ciocolată și amestecati cu o spatula/ lingura până cand se distribuie uniform.
Puneți aluatul în formele / tava de briose dacă aveți din silicon (sau o tava de brioșă cu hartii de briose dacă nu aveți tavă de silicon) și le coaceți timp de 25-35 minute la temperatură medie (sau până o scobitoarele bagata in briosa iese curata), în funcție de mărimea brioșelor.
Puteți face, de asemenea, o "paine" banane cu acest aluat. Tapetati o tavă de chec cu hârtie de copt (sau folosiți una din silicon) și turnați aluatul. Coaceți timp de 60 de minute (sau până când o scobitoare iese curată) la căldură medie.
Sau puteți să faceți mini pâinici și să le coaceți timp de aproximativ 30-40 minute temperatură medie (sau până când o scobitoare iese curata).

Substitutii:
Făină de grâu integral în loc de făină de hrișcă (reteta nu a fost testată niciodată cu alte tipuri de făina în afară de hrișcă sau grâu integral)
Alte tipuri de lapte vegetal, în loc de lapte de soia
Unt de nuci sau de semințe la alegerea dvs. dacă nu aveți sau nu mănâncați unt de arahide, dar aveți grijă să nu folosiți ceva prea puternic (cum ar fi tahini)
Alt îndulcitor de alegere în loc de curmale. Este posibil să aveți nevoie să utilizați mai mult sau mai puțin lapte dacă utilizați un alt îndulcitor.
Semințe de chia în loc de semințe de in, măcinate


You have the video version for these recipes here: 




Don't forget to subscribe, like, comment and share if you like what I'm doing here 






No comments:

Post a Comment