I used to love granola bars. And one day I looked very carefully at the ingredients list and I felt so disappointed! They were filled with sugar and oil, with not enough fiber and not actually healthy for myself. And then I started to look for healthier versions. And I found out that the best granola bars are those who are homemade.
And I stared to experiment at home. Guess what I found?
Making
granola bars at home can be really easy and fun! And I only use a few
simple ingredients: grain flakes, dried fruits and nuts and seeds.
Maybe some cacao nibs or chocolate chips for some more flavor and
deliciousness (I recommend the cacao nibs, though) :)
Also,
homemade granola bars can be quite affordable and healthy not only
easy to make. So really, I can only see advantages to making them at
home.
Also,
these particular bars hold quite well at room temperature (if it's
not too hot) or in the fridge in an airtight container and they're
not sticky! Maybe just a hint of stickiness, but nothing major, like most granola bars :)
** 360 g (3 cups) oats
** 200 g (1 cup) dates
** 90 g (1/2 cup) raisins
** 85 g (1/2 cup) peanuts,
dry roasted
** 80 g (1/2 cup)
sunflower seeds
** 75 g (1/2 cup) pumpkin
seeds (pepitas)
** 45 g (1/3 cup) cacao
nibs or chocolate chips
Method:
Soak the dates in hot
water for about 15 minutes. Drain the dates and reserve 1/3 to 1/4
cup of the date water.
In a food processor add
the soaked dates, raisins, peanuts and sunflower seeds and process
until you have a sticky paste and the peanuts and seeds are quite
broken down. Add the rest of the ingredients with 1/4 to 1/3 cup of
the date water and process until you have a crumbly yet sticky
mixture.
Pour that mixture into a
tray lined with parchment paper or a silicone mat and press down to
level and really compact the mixture. Put it in the fridge for about
2-3 hours, then take it out and cut into bars. You can have about 9
big bars or 12 decent sized bars. Enjoy!
Keep in the fridge in an airtight container for about a week.
Keep in the fridge in an airtight container for about a week.
Substitutions:
Other grain flakes that
you like instead of the oats
Raisins instead of the
dates (you may soak the raisins too)
Cranberries instead of
raisins
Other nuts and seeds
instead of the ones that I used
Ingrediente:
** 360 g fulgi de ovăz
** 200 g curmale
** 90 g stafide
** 85 g arahide coapte
fără ulei
** 80 g semințe de
floarea-soarelui
** 75 g seminte de dovleac
** 45 g bucati de cacao sau bucati de ciocolata
Metodă:
Înmuiate curmalele în
apă fierbinte timp de aproximativ 15 minute. Scurgeți curmalele și
păstrați 1/3 până la 1/4 cană (65 – 85 ml) din apa de la
curmale.
Într-un robot de
bucătărie puneși curmalele, stafidele, arahidele și semințele de
floarea soarelui și procesați până când aveți o pastă
lipicioasă, iar arahidele și semințele sunt destul de fărâmițate.
Se adaugă restul ingredientelor cu 1/4 până la 1/3 cană de apă
și se procesează până când aveți un amestec fărâmicios, dar
lipicios.
Se toarnă acest amestec
într-o tavă căptușită cu hârtie de copt sau o poli de silicon
și se presează bine pentru a compacta și nivela bine amestecul.
Puneți-l în frigider timp de aproximativ 2-3 ore, apoi scoateți-l
și tăiați în dreptunghiuri. Puteți avea aproximativ 9 bucăți
mari sau 12 bucăți mai mici, dar totuși decente ca dimensiuni.
Substituții:
Alți fulgi de cereale
care vă plac în loc de fulgii de ovăz
Stafide în loc de curmale
(puteți să înmuiați și stafidele)
Merișoare uscate în loc
de stafide
Alte nuci și semințe în
loc de cele pe care le-am folosit
I have a video version with some info about why you shouldn't avoid healthy fats here:
Don't forget to subscribe to my channel, follow this blog, comment and share if you like what I'm doing here!
No comments:
Post a Comment