Friday, July 27, 2018

Baked apple fritters (EN/ RO)

What do you do when you have a bunch of apples? Because, as much as I love eating them raw, I love cooking with them too, especially dessert recipes, like pies, tarts and apple fritters. And lately not only I cannot have very sweet foods, but I cannot tolerate fried foods either (my baby wants a healthy mother, apparently). So I have to dry fry, or cook in water or I have to bake stuff or I'm gonna be in severe pain from my stomach... That's why I made these baked apple fritters that are not only delicious, but oil free and refined sugar free (I use unrefined sugar, because I love it and it's a tad healthier too). They don't have a ton of ingredients and those that I use are quite common for most kitchens. So with a few pretty common ingredients you can make some easy and very delicious snack/ dessert type food. And you have to try them, because they deserve some love and recognition :)
Enough talking now... Let's go to the recipe! 




Ingredients (makes about 16-18 fritters):
Dough:
** 450 g (3 cups) whole wheat flour
** 165 ml (2/3 cup) warm plant milk (not hot!)
** 180 g ripe bananas, pureed (about 2 small-ish bananas)
** 7 g (1 packet) dry yeast
** 1.5 g (1/4 tsp) salt
Filing:
** 360 g (3 cups) apples, diced
** 50 g (1/4 cup) unrefined brown sugar
** 1 pinch salt 
** 1 teaspoon ground cinnamon

Method:
Make the dough:
In a bowl combine combine the flour, yeast and salt, then add the mashed banana and the plant milk little by little while kneading until a dough forms. If you need, you can add more flour or milk. Knead well, for about 10 minutes. The dough should be smooth and elastic, but not too soft and should not stick to your hands. Let it rise in a warm spot for 30 minutes to 1 hour or until doubled in size, covered with a clean kitchen towel or cling film.
Prepare the apples:
Core and chop them is small pieces (if you want, you can peel them too, but I like the peels). In a pan, over medium heat, mix the apples, sugar, cinnamon and salt and cook until they start to soften. Let them cool until the dough doubled in size.
Make the fritters:
Place your dough onto a floured surface, stretch or roll it a bit then put your cooled apples in the middle and fold the dough over the apples, then press the dough, fold it again and repeat the process until the apples are well mixed and they are quite equally distributed through the dough. Don't forget to fold the dough until the apples are incorporated, don't vigorously knead, so you won't have gummy fritters
Scoop the dough onto a baking tray (about 1-1.5 tbsp at a time) and bake on medium-high heat for about 15 minutes.
Let them cool for a bit and dust them with powdered sugar or pour some icing on them. Enjoy with tea, coffee, plant milk, vegan yogurt or just by themselves :)

I have a video version of this recipe here too:



Don't forget to subscribe to my channel, follow this blog, comment and share if you like what I'm doing here!






Ingrediente (16-18 chifle):

Aluat:
** 450 g făină integrală de grâu
** 165 ml lapte vegetal cald (nu fierbinte!)
** 180 banane bine coapte (aproximativ 2 banane nu foarte mici)
** 7 g drojdie uscată (1 pachet)
** 1,5 g (1/4 linguriță) sare
Umplutura:
** 360 g mere, taiate cubulete
** 50 g zahăr brun nerafinat
** 1 varf de cutit sare
** 1 lingurita de scortisoara

Metodă:

Faceți aluatul:
Într-un castron combinați combinați făina, drojdia și sarea, apoi adăugați banana piure și laptele de plante puțin câte puțin în timp ce frământați până când se formează un aluat. Dacă aveți nevoie, puteți adăuga mai multă făină sau lapte. Frământați bine, timp de aproximativ 10 minute. Aluatul trebuie să fie neted și elastic, dar nu foarte moale și să nu se lipeasca de mâini. Lăsați-l să creasca într-un loc cald timp de 30 de minute până la 1 oră sau până când se va dubla în dimensiune, acoperit cu un prosop de bucătărie curat sau folie alimentara.
Pregătiți merele:
Curatati cotorul și tăiați-le in bucăți relativ mici (dacă doriți, puteți să curatati coaja, dar mie îmi place sa o las). Într-o tigaie sau cratita, la foc mediu, amestecați merele, zahărul, scorțișoara și sarea și gătiți până când încep să se înmoaie merele. Lăsați-le să se răcească până când aluatul se va dubla în dimensiune.
Faceti chiflele:
Așezați aluatul pe o suprafață tapetata cu faina, întindeți-l puțin, apoi puneți merele răcorite în mijloc și impaturiți aluatul peste mere, apoi apăsați aluatul, pliați-l din nou și repetați procesul până când merele sunt bine amestecate și sunt distribuite în mod egal prin aluat. Nu framantati viguros, casa nu fie chiflele gumoase. 
Puneți aluatul pe o tavă de copt (aproximativ 1-1,5 linguri pentru fiecare chifla) și coaceți la foc mediu-mare timp de aproximativ 15 minute. Lăsați-le să se răcească puțin și pudrați cu zahăr pudră sau faceți-le o glazura. Serviti cu ceai, cafea, lapte vegetal, iaurt (evident, vegan) sau doar asa :)





No comments:

Post a Comment