It's already fall here. Ok, it's officially the last day of summer, but it already feels like fall. And we barely had any summer here :(
But a tart made with fall fruits surely brings a bit of sun in our hearts. And this delicious vanilla pear tart with a coconut pastry crust it's inspired by fall but brings back a piece of summer in our hearts.
And it's not only delicious, but oil free and gluten free, if you have any problems with gluten.
And what's another thing that I love about this? Besides the obvious - it's delicious? It's something to make your back to school season/ start of the cold season better :)
Do you need more reasons to try this? Really?
Let's see how I made it. And I perfected my coconut crust recipe too!
Ingredients
(makes about 6-8 servings):
** 80 g (2/3 cup) coconut flour
** 46 g (1/3 cup) tapioca flour
** 87 g (1/3 cup) peanut or sunflower
butter
** 2 flax eggs (2 tbsp ground flax
seeds + 6 tbsp water) or chia eggs
** 30 g (2 tbsp, packed) unrefined
brown sugar
** 85 ml (1/3 cup) plant milk of choice
** 5 g (1 tsp) baking powder
Filing:
** 900 g (2 lbs) pears, ripe
** 100 g (1/2 cup) unrefined brown
sugar
** 30 g (1/4 cup) cornstarch
** 1 vanilla bean
Method:
Make the crust:
Preheat the oven 15 minutes on medium
heat.
Mix the dry ingredients then add the
peanut butter and flax egg and mix well until you have a crumbly
dough. Add your plant milk little by little kneading your dough until you have a a firm yet really pliable dough. Knead
for a little bit, then roll the dough until it's about half a
centimeter thick or even a bit more. About 1 cm I found out that's
too thick. Place your crust dough into a tart pan lined with
parchment paper. Prick some holes on the bottom of the crust with a
fork and add some weights (or uncooked beans or rice) to blind bake
the crust.
Blind bake your crust on
medium heat for about 15 minutes or until the crust is golden-brown.
Take it out and let cool for a bit.
Let your oven
burning because you need to bake your whole tart too.
Make the filing:
Wash and core the pears,
then cut them into wedges. You don't need to peel them. Cut your
vanilla pod lengthwise and scrape the seeds. Add the seeds to the
sugar and mix to break them apart a bit.
In a bowl mix the pears
with the vanilla and sugar mix and the cornstarch and toss them
together until the sugar is dissolved.
Assemble the tart:
In the cooled tart shell
place the pear wedges until you fill your shell and even
go over the side about 1 cm (1/2 inch) then pour the syrup
formed over the pears. Bake on medium heat for about 40 minutes, then
let it cool completely before cutting into it.
Serve with some delicious
vegan ice cream or some yummy vegan yogurt on top if you want, but
it's perfect on it's own too.
Substitutions:
**
Other nut or seed butter instead of the ones that I mentioned. The
taste may vary a bit because of the butter, though.
**
Other sweetener of choice
**
You can also replace this crust with your favorite one, but the
results may vary a bit. Just be warned about it :)
**
Arrowroot powder instead of cornstarch
Don't forget that you have a video version for this recipe too:
If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like!
Ingrediente (aproximativ 6-8 portii):
Crustă:
** 80 g făină de cocos
** 46 g făină de tapioca
** 87 g unt de arahide sau
unt de floarea-soarelui
** 2 oua de in (2 linguri
de seminte de in macinate + 6 linguri de apa)
** 30 g zahăr brut
** 85 ml lapte vegetal la
alegere
** 5 g praf de copt
Umplutura:
** 900 g pere, coapte
** 100 g zahăr brun
nerafinat
** 30 g amidon de porumb
** 1 pastaie de vanilie
Metodă:
Crusta:
Preîncălziți cuptorul
timp de 15 minute la temperatură medie.
Se amestecă
ingredientele uscate apoi se adaugă untul de arahide și oul de in
și se amestecă bine până când aveți un aluat sfaramicios.
Adăugați laptele vegetal puțin cate putin frământând până
când
aveți un aluat ferm și totuși flexibil. Frământați puțin, apoi
întindeți
aluatul până când are o grosime de aproximativ jumătate de
centimetru sau chiar un
pic mai
mult. 1 cm este prea gros. Așezați
aluatul crud într-o tavă pentru tarte, ideal
una
cu pereti detașabili (sau o tavă tapetată cu hartie de copt).
Faceți niște găuri pe fundul crustei cu o furculiță și evetual
adăugați niște greutăți (sau boabe de fasole sau orez) pentru a
coace doar crusta.
Coaceți
la foc mediu timp de aproximativ 15 minute sau până când crusta
este arămie. Scoateți-o
și lăsați-o să se răcească puțin.
Lăsați
cuptorul pornit pentru că trebuie să coacem tarta în intregime
Faceți umplutura:
Spălați și perele de
miez, apoi le tăiați în sfeturi sau
optimi. Nu este nevoie să le
decojiți. Taiați păstaia
de vanilie pe lungime și răzuiți
semințele. Adăugați semințele peste
zahăr și amestecați-le puțin.
Într-un bol
se amestecă perele cu mixul de vanilie și
zahăr și cu amidonul de porumb și se amestecă până se dizolvă
zahărul.
Asamblați tarta:
În crusta
răcită bucățile pere până când o
umpleți și chiar treceți peste
margine cu
aproximativ 1 cm apoi turnați siropul format peste pere. Coaceți la
foc mediu timp de aproximativ 40 de minute, apoi lăsați-o
să se răcească complet înainte de a o tăia.
Serviți cu o înghețată
vegană delicioasă sau cu un iaurt vegan yummy dacă doriți, dar
este perfectă și ca atare, fără
nimic altceva.
Substitutii:
** Alt unt de nuci sau
semințe în loc de cele pe care le-am menționat. Gustul poate varia
putin datorita untului.
** Alt îndulcitor la
alegere
** De asemenea, puteți
înlocui această crustă cu cea preferată, dar rezultatele pot
varia puțin. Ati fost avertizati :)
** Alt amidon în loc de
amidon de porumb
No comments:
Post a Comment