Friday, August 31, 2018

Delicious vanilla pear tart with a perfect coconut crust (EN/ RO)


It's already fall here. Ok, it's officially the last day of summer, but it already feels like fall. And we barely had any summer here :( 
But a tart made with fall fruits surely brings a bit of sun in our hearts. And this delicious vanilla pear tart with a coconut pastry crust it's inspired by fall but brings back a piece of summer in our hearts. 
And it's not only delicious, but oil free and gluten free, if you have any problems with gluten. 
And what's another thing that I love about this? Besides the obvious - it's delicious? It's something to make your back to school season/ start of the cold season better :)
Do you need more reasons to try this? Really? 
Let's see how I made it. And I perfected my coconut crust recipe too! 


Ingredients (makes about 6-8 servings): 
Crust:
** 80 g (2/3 cup) coconut flour
** 46 g (1/3 cup) tapioca flour
** 87 g (1/3 cup) peanut or sunflower butter
** 2 flax eggs (2 tbsp ground flax seeds + 6 tbsp water) or chia eggs 
** 30 g (2 tbsp, packed) unrefined brown sugar
** 85 ml (1/3 cup) plant milk of choice
** 5 g (1 tsp) baking powder
Filing:
** 900 g (2 lbs) pears, ripe
** 100 g (1/2 cup) unrefined brown sugar
** 30 g (1/4 cup) cornstarch
** 1 vanilla bean

Method:
Make the crust:
Preheat the oven 15 minutes on medium heat.
Mix the dry ingredients then add the peanut butter and flax egg and mix well until you have a crumbly dough. Add your plant milk little by little kneading your dough until you have a a firm yet really pliable dough. Knead for a little bit, then roll the dough until it's about half a centimeter thick or even a bit more. About 1 cm I found out that's too thick. Place your crust dough into a tart pan lined with parchment paper. Prick some holes on the bottom of the crust with a fork and add some weights (or uncooked beans or rice) to blind bake the crust.
Blind bake your crust on medium heat for about 15 minutes or until the crust is golden-brown. Take it out and let cool for a bit.
Let your oven burning because you need to bake your whole tart too.
Make the filing:
Wash and core the pears, then cut them into wedges. You don't need to peel them. Cut your vanilla pod lengthwise and scrape the seeds. Add the seeds to the sugar and mix to break them apart a bit.
In a bowl mix the pears with the vanilla and sugar mix and the cornstarch and toss them together until the sugar is dissolved.
Assemble the tart:
In the cooled tart shell place the pear wedges until you fill your shell and even go over the side about 1 cm (1/2 inch) then pour the syrup formed over the pears. Bake on medium heat for about 40 minutes, then let it cool completely before cutting into it.
Serve with some delicious vegan ice cream or some yummy vegan yogurt on top if you want, but it's perfect on it's own too.

Substitutions:
** Other nut or seed butter instead of the ones that I mentioned. The taste may vary a bit because of the butter, though.
** Other sweetener of choice
** You can also replace this crust with your favorite one, but the results may vary a bit. Just be warned about it :)
** Arrowroot powder instead of cornstarch  


Don't forget that you have a video version for this recipe too: 


If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like!



Ingrediente (aproximativ 6-8 portii):
Crustă:
** 80 g făină de cocos
** 46 g făină de tapioca
** 87 g unt de arahide sau unt de floarea-soarelui
** 2 oua de in (2 linguri de seminte de in macinate + 6 linguri de apa)
** 30 g zahăr brut
** 85 ml lapte vegetal la alegere
** 5 g praf de copt
Umplutura:
** 900 g pere, coapte
** 100 g zahăr brun nerafinat
** 30 g amidon de porumb
** 1 pastaie de vanilie

Metodă:
Crusta:
Preîncălziți cuptorul timp de 15 minute la temperatură medie.
Se amestecă ingredientele uscate apoi se adaugă untul de arahide și oul de in și se amestecă bine până când aveți un aluat sfaramicios. Adăugați laptele vegetal puțin cate putin frământând până când aveți un aluat ferm și totuși flexibil. Frământați puțin, apoi întindeți aluatul până când are o grosime de aproximativ jumătate de centimetru sau chiar un pic mai mult. 1 cm este prea gros. Așezați aluatul crud într-o tavă pentru tarte, ideal una cu pereti detașabili (sau o tavă tapetată cu hartie de copt). Faceți niște găuri pe fundul crustei cu o furculiță și evetual adăugați niște greutăți (sau boabe de fasole sau orez) pentru a coace doar crusta.
Coaceți la foc mediu timp de aproximativ 15 minute sau până când crusta este arămie. Scoateți-o și lăsați-o să se răcească puțin.
Lăsați cuptorul pornit pentru că trebuie să coacem tarta în intregime
Faceți umplutura:
Spălați și perele de miez, apoi le tăiați în sfeturi sau optimi. Nu este nevoie să le decojiți. Taiați păstaia de vanilie pe lungime și răzuiți semințele. Adăugați semințele peste zahăr și amestecați-le puțin.
Într-un bol se amestecă perele cu mixul de vanilie și zahăr și cu amidonul de porumb și se amestecă până se dizolvă zahărul.
Asamblați tarta:
În crusta răcită bucățile pere până când o umpleți și chiar treceți peste margine cu aproximativ 1 cm apoi turnați siropul format peste pere. Coaceți la foc mediu timp de aproximativ 40 de minute, apoi lăsați-o să se răcească complet înainte de a o tăia.
Serviți cu o înghețată vegană delicioasă sau cu un iaurt vegan yummy dacă doriți, dar este perfectă și ca atare, fără nimic altceva.

Substitutii:
** Alt unt de nuci sau semințe în loc de cele pe care le-am menționat. Gustul poate varia putin datorita untului.
** Alt îndulcitor la alegere
** De asemenea, puteți înlocui această crustă cu cea preferată, dar rezultatele pot varia puțin. Ati fost avertizati :)
** Alt amidon în loc de amidon de porumb 




No comments:

Post a Comment