Another pumpkin recipe on this blog? Yes! Why? Because I like pumpkin... and I can find it in all the stores right now, so it's the perfect excuse to make more pumpkin recipes.
And not only sweet recipes, as you already saw :)
Actually, this recipe came to be more like an accident or a joke in the beginning. But the more I thought about it, the more I liked the idea. I tried it one day and guess what? I liked it!
The pumpkin keeps the meatballs moist while bringing a bit of sweetness, the tahini brings some healthy fats and a nice depth of flavor. And all the spices complement each other and make these "meatballs" delicious. And you can serve them for your holiday meal too! With some mashed potatoes and your favorite gravy... Yummy!
You can also make a "meatball" sandwich with all the fixings too!
I think that now it's time to go to the recipe, so you can make it at home too!
Ingredients:
** 400 g (2 cups) beans
** 240 g (2 cups) oats
** 260 g (1 cup) pumpkin puree
** 30 g (3 tbsp) ground flax seeds or
ground chia seeds
** 130 g (1/2 cup) tahini
** 2 tsp garlic powder
** 2 tsp paprika
** 1.5 tsp nutmeg
** 1 tsp ground sage
** 1 tsp ground black pepper
** 1/2 tsp salt
Method:
In a food processor (or blender if you
want) add the oats and blend until you have a coarse flour.
Add the pumpkin puree (or cooked
pumpkin) and blend until evenly distributed.
Add your beans, ground flax seeds and
spices and pulse until all your beans are broken down, but not quite
a paste. You still want some texture.
Add the tahini and pulse a bit more
until it's well incorporated. You can also mix everything with a fork
or a spatula.
Let the mixture sit in the fridge for
about half an hour to firm up a bit and to be easier to work with.
But this step is optional.
Make “meatballs” with the mixture
and place them on a baking sheet covered with a silicone mat or
parchment paper. Or you can also fry them if you so choose.
If you choose to bake them, preheat
your oven on medium-high heat for about 15 minutes before baking.
Bake them with a bit of water added in the pan/ sheet on medium heat
for about 20 minutes until golden brown on the outside. If you add a
bit of water they won't dry out on the inside.
Serve with your favorite gravy or
sauce, with mashed potatoes, in a “meatball” sandwich... Whatever
you prefer.
Don't forget that you have a video version for this recipe too:
Ingrediente:
** 400 g fasole fiarta si
scursa de apa
** 240 g fulgi de ovaz
** 260 g piure de dovleac
** 30 g semințe de in
măcinate sau semințe de chia măcinate
** 130 g tahini
** 2 lingurițe usturoi
granulat
** 2 lingurițe paprika
** 1,5 linguriță
nucșoară macinata
** 1 linguriță salvie
uscata
** 1 linguriță piper
negru măcinat
** 1/2 linguriță de sare
Metodă:
Într-un robot de
bucătărie (sau blender, dacă doriți) puneti fulgii de ovăz și
blenduiți până când aveți o făină grosieră.
Se adaugă piureul de
dovleac (sau dovleacul gătit) și se amestecă până se distribuie
uniform.
Adăugați boabele,
semințele de pământ și mirodenii și pulsul până când toata
fasolea este blenduita, dar nu o pasta. Vrem sa pastram un pic de
textura.
Adăugați tahini și
pulsati pana este incorporat complet. De asemenea, puteți amesteca
totul cu o furculiță sau cu o spatulă.
Lăsați amestecul să
stea în frigider timp de aproximativ o jumătate de oră pentru a fi
mai ferm și pentru a fi mai ușor de modelat. Dar acest pas este
opțional.
Faceți "chifteluțe"
cu amestecul și puneți-le pe o tava de copt acoperită cu o foaie
de silicon sau o hârtie de copt. Sau puteți să le prăjiți dacă
doriți acest lucru.
Dacă alegeți să le
coaceți, preîncălziți cuptorul la căldură medie - ridicata
aproximativ 15 minute înainte de coacere. Coaceți-le cu puțină
apă adăugată în tava la temperatură medie timp de aproximativ 20
de minute, până când sunt aurii la exterior. Dacă adăugați
puțină apă, acestea nu se vor usca în interior.
Serviți sosul preferat,
cu cartofi piure, într-un sandviș... Depinde doar de dispozitia
proprie
No comments:
Post a Comment