Friday, November 23, 2018

Pumpkin and beans vegan "meatballs" (EN/ RO)


Another pumpkin recipe on this blog? Yes! Why? Because I like pumpkin... and I can find it in all the stores right now, so it's the perfect excuse to make more pumpkin recipes. 
And not only sweet recipes, as you already saw :) 
Actually, this recipe came to be more like an accident or a joke in the beginning. But the more I thought about it, the more I liked the idea. I tried it one day and guess what? I liked it! 
The pumpkin keeps the meatballs moist while bringing a bit of sweetness, the tahini brings some healthy fats and a nice depth of flavor. And all the spices complement each other and make these "meatballs" delicious. And you can serve them for your holiday meal too! With some mashed potatoes and your favorite gravy... Yummy! 
You can also make a "meatball" sandwich with all the fixings too! 
I think that now it's time to go to the recipe, so you can make it at home too!


Ingredients:

** 400 g (2 cups) beans
** 240 g (2 cups) oats
** 260 g (1 cup) pumpkin puree
** 30 g (3 tbsp) ground flax seeds or ground chia seeds
** 130 g (1/2 cup) tahini
** 2 tsp garlic powder
** 2 tsp paprika
** 1.5 tsp nutmeg
** 1 tsp ground sage
** 1 tsp ground black pepper
** 1/2 tsp salt

Method:
In a food processor (or blender if you want) add the oats and blend until you have a coarse flour.
Add the pumpkin puree (or cooked pumpkin) and blend until evenly distributed.
Add your beans, ground flax seeds and spices and pulse until all your beans are broken down, but not quite a paste. You still want some texture.
Add the tahini and pulse a bit more until it's well incorporated. You can also mix everything with a fork or a spatula.
Let the mixture sit in the fridge for about half an hour to firm up a bit and to be easier to work with. But this step is optional.
Make “meatballs” with the mixture and place them on a baking sheet covered with a silicone mat or parchment paper. Or you can also fry them if you so choose.
If you choose to bake them, preheat your oven on medium-high heat for about 15 minutes before baking. Bake them with a bit of water added in the pan/ sheet on medium heat for about 20 minutes until golden brown on the outside. If you add a bit of water they won't dry out on the inside.
Serve with your favorite gravy or sauce, with mashed potatoes, in a “meatball” sandwich... Whatever you prefer.



Don't forget that you have a video version for this recipe too:


If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like! 





Ingrediente:
** 400 g fasole fiarta si scursa de apa
** 240 g fulgi de ovaz
** 260 g piure de dovleac
** 30 g semințe de in măcinate sau semințe de chia măcinate
** 130 g tahini
** 2 lingurițe usturoi granulat
** 2 lingurițe paprika
** 1,5 linguriță nucșoară macinata
** 1 linguriță salvie uscata
** 1 linguriță piper negru măcinat
** 1/2 linguriță de sare

Metodă:
Într-un robot de bucătărie (sau blender, dacă doriți) puneti fulgii de ovăz și blenduiți până când aveți o făină grosieră.
Se adaugă piureul de dovleac (sau dovleacul gătit) și se amestecă până se distribuie uniform.
Adăugați boabele, semințele de pământ și mirodenii și pulsul până când toata fasolea este blenduita, dar nu o pasta. Vrem sa pastram un pic de textura.
Adăugați tahini și pulsati pana este incorporat complet. De asemenea, puteți amesteca totul cu o furculiță sau cu o spatulă.
Lăsați amestecul să stea în frigider timp de aproximativ o jumătate de oră pentru a fi mai ferm și pentru a fi mai ușor de modelat. Dar acest pas este opțional.
Faceți "chifteluțe" cu amestecul și puneți-le pe o tava de copt acoperită cu o foaie de silicon sau o hârtie de copt. Sau puteți să le prăjiți dacă doriți acest lucru.
Dacă alegeți să le coaceți, preîncălziți cuptorul la căldură medie - ridicata aproximativ 15 minute înainte de coacere. Coaceți-le cu puțină apă adăugată în tava la temperatură medie timp de aproximativ 20 de minute, până când sunt aurii la exterior. Dacă adăugați puțină apă, acestea nu se vor usca în interior.
Serviți sosul preferat, cu cartofi piure, într-un sandviș... Depinde doar de dispozitia proprie





No comments:

Post a Comment