Friday, April 13, 2018

3 delicious oil free dressings (EN/RO)

Because here it's spring and warm and I'm craving more fresh foods, like salads and fresh bowls and just a bunch of veggies, I think it's time to show you my favorite dressing/ dipping sauce recipes :)
They are easy to make, delicious and they really deserve a try!



Lemon garlic tahini sauce/ dressing (EN)
Ingredients:

** 130 g (1/2 cup) tahini
** 125 ml (1/2 cup) water
** 65 ml (1/4 cup) lemon juice (the juice from a big lemon)
** 15 ml (1 tbsp) agave syrup
** 6 g (2 tsp) garlic powder
** 1.5 g (1/2 tsp) chili powder
** 1.5 g (1/4 tsp) salt

Method:
Combine all the ingredients in a jar, mix until everything is combined then cover with a lid and shake the jar until you have a smooth sauce :)
With 1/2 cup of water you'll have more like a dipping sauce consistency.
If you want a thinner consistency add more water. I'd say that 1/4 cup more would be enough.

Sos de tahini cu lămâie și usturoi (RO)
Ingrediente:
** 130 g (1/2 cană) tahini
** 125 ml (1/2 cană) apă
** 65 ml (1/4 cană) suc de lamaie (sucul de la o lămâie mare)
** 15 ml (1 lingură) de sirop de agave
** 6 g (2 lbs.) usturoi pudră
** 1,5 g (1/2 linguriță) pulbere de chili
** 1,5 g (1/4 linguriță) sare

Metodă:
Combinați toate ingredientele într-un borcan, amestecați până când totul este combinat, apoi acoperiți cu un capac și agitați borcanul până când aveți un sos fin.
Cu 1/2 cană de apa veti avea o consistență mai densă și nu va curge așa ușor.
Dacă doriți o consistență mai subțire, adăugați mai multă apă. Aș spune că 1/4 cană ăn plus ar fi suficient.


Miso tahini sauce/ dressing (EN) 
Ingredients:
** 65 g (1/4 cup) tahini
** 65 ml (1/4 cup) water
** 35 g (2 tbsp) miso paste
** 1.5 g (1/2 tsp) chili powder
** 1 g (1/2 tsp) black pepper

Method:
Combine all the ingredients in a jar, mix until everything is combined then cover with a lid and shake the jar until you have a smooth sauce :)
With 1/4 cup of water you'll have more like a dipping sauce consistency.
If you want a thinner consistency add more water. I'd say that 1-2 tbsp more would be enough.

Substitutions:
Soy sauce instead of miso paste (2 tbsp) - the taste would be similar, but not the properties
Other nut or seed butter instead of tahini (the taste would be different)

Sos miso tahini (RO)
Ingrediente:
** 65 g (1/4 cană) tahini
** 65 ml (1/4 cană) apă
** 35 g (2 linguri) pastă miso
** 1.5 g (1/2 linguriță) chili pudră
** 1 g (1/2 linguriță) piper negru măcinat

Substituții:
Sos de soia dacă nu aveți miso (2 linguri). Nu va avea aceleași proprietăți, dar gustul va fi foarte asemănător.
Alt unt (arahide, migdale) dacă nu aveți sau nu folosiți tahini


Hemp ranch dressing (EN)
Ingredients:
** 70 g (1/2 cup) hemp hearts (hulled hemp seeds)
** 125 ml (1/2 cup) water
** 15 g (1/4 cup) nutritional yeast
** 10 g (1/3 cup) fresh dill (or 1 tbsp dried)
** 1.5 tsp garlic powder
** 1/2 tsp ground black pepper
** 1/4 tsp salt

Method:
Toss everything in a blender and blend until you have a smooth and vibrant dressing
Enjoy with salads, Buddha bowls or whatever else you prefer!

Substitutions:
Soaked sunflower seeds instead of the hemp seeds. The taste will be a bit different, but it works :)


Sos fresh cu semințe de cânepă (RO)
Ingrediente:
** 70 g semințe de cânepă decorticate
** 125 ml apă
** 15 g fulgi de drojdie inactivă
** 10 g (o legatură medie) mărar proaspăt sau 1 lingură mărar uscat
** 1.5 linguriță usturoi pudră
** 0.5 linguriță piper negru măcinat
** 0.25 linguriță sare

Metodă
Puneți toate ingredientele într-un blender și procesați pană aveți un dressing fin și aromat.

Substituții:
Semințe de floarea soarelui inmuiate in loc de semințe de cânepă. Gustul va fi diferit, dar functioneaza/


You have the video version for these recipes here:



Don't forget to subscribe and comment if you like what I'm doing here!





No comments:

Post a Comment