Friday, May 25, 2018

8 ingredients coconut matcha cheesecake (EN/ RO)

Last Thursday was actually my birthday... And while I don't actually celebrate it most of the time, I still wanted to do something nice for myself and my husband, so I made this.
Why? Because I love vegan cheesecakes and matcha. And I like coconut milk too. So I thought that I should combine them :)
The result? A coconut matcha cheesecake that's rich, delicious, easy to make and it's also quite cheap because I don't use cashews it this. And I'm not the only one who says that this cheesecake is delicious. I shared it with some friends who aren't vegan and they all loved it! A lot, even if they weren't matcha fans to begin with!
Also, this dessert it's quite healthy, but still quite high in calories :)
So I think you should at least give it a try! And if you want your cheesecake to be more vibrant green you should use white sugar. I prefer to use unrefined brown sugar, but this is me :)
Also, I love this cheesecake by itself or with a bunch of berries :)


Ingredients: (makes about 8 - 10 servings) (EN)
Crust:
** 100 g (0.5 cup, packed) dates
** 180 g (1.5 cups) oats
** 100 g (1 cup) walnuts

Filling:
** 150 g (1/2 cup) brown sugar
** 240 g (1.5 cup) sunflower seeds
** 400 ml (1 can) full fat coconut milk
** the juice from a lemon (about 50 ml)
** 2 heaping tsp matcha powder

Method:
You should use cold coconut milk, from the fridge. It has a better consistency when you blend it.
Soak the sunflower seeds for at least 4 hours or, better, overnight. Or you can boil them for 10-15 minutes. Soak the dates in hot water for 10-15 minutes.
Drain and rinse the sunflower seeds. Drain the dates and reserve some of the water (about 1 - 2 tbsp).
To make the crust: blend the oats and walnuts in a food processor until you you have a coarse flour/ crumbles. Add the dates and blend until you have some sticky crumbles that hold together when you pinch them.
Pour the crumbly mixture in a springform pan or other cake pan lined with parchment paper and press the mixture together until you form a crust. Put it into the fridge.
For the filing: Blend together the sunflower seeds with only the cream from the coconut milk, sugar and the lemon juice until you have a smooth paste. It's better to use a blender, not a food processor to make the filling. Add the matcha powder and blend until everything is incorporated and you have a thick, smooth and delicious paste.
Pour the paste into your springform pan/ cake pan. Refrigerate for at least 4 hour or better, overnight. If you want to speed up the process freeze everything for about 2 hours.
Decorate with berries, nuts or chocolate shavings. Enjoy!
You can keep it in the fridge for about 3-4 days if you can resist eating it :)

Substitutions:
Sunflower seeds instead of walnuts. You'll need to use about 3/4 cup sunflower seeds for 1 cup of walnuts.
White sugar instead of unrefined brown sugar



Ingrediente: (face aproximativ 8 - 10 porții)
Blat:
** 100 g (0,5 cana, ambalate) date
** 180 g (1,5 cesti) fulgi de ovăz fini
** 100 g (1 cană) nuci 

Umplutura:
** 150 g (1/2 cană) zahăr brut
** 240 g (1,5 cană) semințe de floarea-soarelui
** 400 ml lapte de nucă de cocos cu conținut total de grăsimi
** sucul de la o lămâie (aproximativ 50 ml)
** 2 lingurițe cu vârf matcha

Metodă:
Ar trebui să utilizați crema de la laptele de cocos full fat, pe care l-ați ținut în frigider. Are o consistență mai bună așa.
Înmuiați semințele de floarea-soarelui timp de cel puțin 4 ore sau, mai bine, peste noapte. Sau le puteți fierbe timp de 10-15 minute. Înmuiați curmalele în apă fierbinte timp de 10-15 minute.
Scurgeți și clătiți semințele de floarea-soarelui. Scurgeți curmalele și rezervați o parte din apă (aproximativ 1 - 2 linguri).
Pentru a face blatul: puneți fulgii de ovăz și nucile într-un robot de bucătărie și procesați până când nucile sunt relativ măcinate. Adăugați curmalele și amestecați până când obțineți niște firimituri lipicioase care stau împreună când le presați.
Se pune acest amestec într-o tavă sau formă de tort, căptușită cu hârtie de pergament și se presează amestecul împreună până când se formează o crustă. Puneți-l în frigider.
Pentru umplutură: amestecați semințele de floarea-soarelui numai cu crema din laptele de cocos, zahăr și sucul de lămâie până când aveți o cremă fină. Este mai bine să folosiți un blender, nu un robot de bucătărie pentru acest pas (crema va fi mai fină). Adăugați pudra matcha și amestecați până când totul este încorporat și aveți o cremă fină, netedă și delicioasă.
Se toarnă pasta în forma de tort, pest blat. Refrigerați timp de cel puțin 4 ore sau și mai bine, peste noapte. Dacă doriți să accelerați procesul, dați totul la congelator timp de aproximativ 2 ore.
Decoreaza cu fructe de padure, nuci sau ciocolata. 
Puteți să-l păstrați în frigider timp de aproximativ 3-4 zile, dacă puteți rezista să nu-l mâncați :)

Substitutii:
Semințe de floarea soarelui în loc de nuci. Veți avea nevoie de aproximativ 3/4 cani de semințe de floarea soarelui pentru 1 ceașcă de nuci. 
Zahăr alb în loc de zahăr brut (culoarea va fi mai vibrantă)

You also have a video version of this recipe:



Don't forget to subscribe, like and comment if you like what I'm doing here!



No comments:

Post a Comment