Friday, November 2, 2018

Broccoli, carrot and onion pakoras (EN/ RO)


As you know, I love chickpea flour, because it's so versatile and goes well in so many combinations, sweet or savory! 
And these broccoli, carrot and onion pakoras are delicious, gluten and oil free (if you choose not to fry them), healthy and perfect for this weather too!
And paired with a cooling sauce made with (vegan) yogurt and dill they're divine! Even small children love them! And I know this because I had a collab with a local vegan and vegetarian restaurant and even children loved the food that I made! It was awesome to see so many people enjoy my food! 
So you have to try this too!


Ingredients:

** 180 g (1.5 cup) chickpea flour
** 180 g (1 cup, packed) broccoli, chopped in small florets
** 180 g (1 cup, packed) carrots, shredded
** 200 g (1 cup, packed) onions, chopped
** 85 to 125 ml (1/3 to 1/2 cup) water
** 1.5 tsp garam masala (or mix equal parts of ground cumin, turmeric powder, ground black pepper, ground cloves, ground cinnamon and ground nutmeg)
** 1 tsp garlic powder
** 1 tsp coriander, ground
** 0.5 tsp chili powder
** 0.5 tsp ginger, ground
** 1 healthy pinch of salt


Method:
After you chopped and shredded all your veggies, saute them in a bit of water or oil until they start to soften. Let them cool to the level you can hold some in your hand.
In the meantime, mix the chickpea flour with the spices until well combined.
Combine the flour and spice mix with the cooked veggies adding a bit of water if needed, until you reach the consistency of a thick dough that you can shape easily.
Shape them into nuggets, about 3 to 5 cm long and 1 cm thick.
Preheat your oven to medium heat about 15 minutes before cooking.
Bake them at medium heat for 20 to 30 minutes until cooked and golden-brown on the surface.
You can also fry them if you want, they're delicious either way.

I prefer to serve them with a sauce made from soy yogurt, a pinch of salt and dried dill. And the sauce is even better if you let it in the fridge for about 30 minutes.




Don't forget that you have a video version for this recipe too: 



If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like! 




Ingrediente:
** 180 g făină de făină de naut
** 180 g broccoli, tocat in florete mici
** 180 gmorcov, dat pe razatoare
** 200 g ceapa, taiata relativ marunt
** 85 până la 125 ml apă
** 1,5 linguri garam masala (sau se amestecă părți egale de chimion măcinat, turmeric pudra, piper negru măcinat, cuișoare macinate, scorțișoară și nucșoară măcinată)
** 1 lingurita usturoi granulat
** 1 lingurita de coriandru, macinat
** 0,5 linguriță chili pudra
** 0,5 linguriță de ghimbir, macinat
** 1 vârf de cutit de sare


Metodă:
După ce ati tăiat toate legumele, sotati-le într-un pic de apă sau ulei până când încep să se înmoaie. Lăsați-le să se răcească la nivelul la care puteți ține în mână.
Între timp, amestecați făina de năut cu condimentele până scand sunt bine mixate.
Combinați amestecul de făină și condimente cu legumele gătite adăugând puțină apă, dacă este necesar, până când ajungeți la consistența unui aluat gros care poate fi modelat cu ușurință.
Formati „chiftelute”, de aproximativ 3-5 cm lungime si 1 cm grosime.
Înainte de gătit, încălziți cuptorul la foc mediu la aproximativ 15 minute.
Coaceți-le la foc mediu 20 până la 30 de minute, până când sunt coapte și aramii la suprafață.
De asemenea, puteți să le prăjiți dacă doriți, sunt delicioase în orice fel.

Prefer sa le servesc cu un sos din iaurt de soia, un pic de sare si marar uscat. Și sosul este chiar mai bun dacă il lăsați în frigider aproximativ 30 de minute.




No comments:

Post a Comment