Friday, July 6, 2018

Caramel cinnamon rolls (EN/ RO)

These vegan and delicious caramel cinnamon rolls are easy and quite fun to make, and especially to eat while they're not in any way or for a health food. But they are delicious and deserve a try from time to time :)
And they can be healthy if you use a glaze that's not made entirely from sugar :) Maybe some cashew or coconut cream or some vegan yogurt... All of them go really well with cinnamon and all these combos are delicious too!
You don't need to believe my word, you have to try it for yourself and enjoy every bit :)


Ingredients (EN):
Dough:


** 600 g (4 cups) whole wheat flour
** 375 ml (1.5 cups) warm water (not hot!)
** 30 ml (2 tbsp) olive oil
** 15 g (1 tbsp) brown sugar
** 7 g (1 packet) dry yeast
** 1.5 g (1/4 tsp) salt
Filing:
** 200 g (1 cup) dates + at least 1/2 cup water from soaking the dates
** 1-2 tsp cinnamon (or more, if you want)

Method:
Make the dough:
In a bowl combine the flour, sugar, yeast and salt, then add the oil and the warm water little by little and knead until a dough forms. If you need, you can add more flour or water. Knead well, for about 10 minutes. The dough should be smooth and elastic and not stick to your hands. Let it rise in a warm spot for 1 hour or until doubled in size, covered with a clean kitchen towel or cling film.
Caramel layer:
Soak the dates in hot water for about 10 minutes, then drain them and reserve at least 1/2 cup from the date water. Throw the dates and a few tablespoons of the water into a blender or food processor and blend until you have a thick caramel adding more water if needed.
Preheat the oven for about 15 minutes on a medium heat before baking.
Assemble the rolls:
Roll the dough with a rolling pin (or a bottle would work too) until it's about rectangular and about just less than 1 cm thick (about 1/3 inch) then spread the caramel letting about 1 cm free space on a long edge and sprinkle as much cinnamon as you want. Roll the dough with the filing inside letting the edge with a bit of space on the outside (on the short side, not the long one, so the rolls won't be too thick).
Bake for about 30 minutes or until golden-brown and fluffy on medium heat.
Let them cool and glaze or frost them using your favorite glaze/ frosting. If you want to keep them sugar free, make a coconut cream or other vegan cream frosting.


I have a video version of this recipe here too:


Don't forget to subscribe to my channel, follow this blog, comment and share if you like what I'm doing here!


Ingrediente (RO):
Aluat:
** 600 g făină integrală de grâu
** 375 ml apă caldă (nu fierbinte!)
** 30 ml ulei de măsline
** 15 g zahar brun
** 7 g (1 pachet) drojdie uscată
** 1,5 g sare
Umplutura:
** 200 g curmale + cel putin 1/2 cană de apă de la curmale
** 1-2 lingurițe scorțișoară (sau mai mult, dacă doriți)

Metodă:
Faceți aluatul:
Într-un bol combinați făina, zahărul, drojdia și sarea, apoi adăugați uleiul și apa caldă puțin câte puțin și frământați până la formarea unui aluat. Dacă aveți nevoie, puteți adăuga mai multă făină sau apă. Frământați bine, timp de aproximativ 10 minute. Aluatul trebuie să fie ușor moale, maleabil și elastic și să nu se lipească de mâini. Lăsați-l să crească într-un loc cald timp de o oră sau până când se va dubla în dimensiune, acoperit cu un prosop de bucătărie curat sau folie alimentară.
Stratul de caramel:
Înmuiați curmalele în apă fierbinte timp de aproximativ 10 minute, apoi le scurgeți și păstrați cel puțin 1/2 cană din această apă. Puneți curmalele și câteva linguri de apă într-un blender sau robot de bucătărie și procesați până când aveți un caramel, adăugând mai multă apă dacă este necesar.
Înainte de coacere, preîncălzi cuptorul timp de aproximativ 15 minute la foc mediu.
Asamblați rulourile:
Întindeți aluatul până când este aproximativ dreptunghiular și cu o grosime de aproximativ 1 cm, apoi împrăștiați caramelul lăsând aproximativ 1 cm de spațiu liber pe o muchie lungă și presărați cât de multă scorțișoară doriți. Rulați aluatul cu umplutura interior, lăsând marginea cu puțin spațiu în exterior (rulourile nu vor fi prea groase).
Coaceți timp de aproximativ 30 de minute sau până când sunt arămii și pufoase la foc mediu.
Lăsați rulourile să se răcească și puteți să faceți glazura preferată pentru ele. Dacă doriți să le păstrați fără zahăr, faceți o cremă de nucă de cocos sau o altă glazură fara zahar.





No comments:

Post a Comment