Friday, July 13, 2018

Delicious and easy pizza dough (EN/ RO)

I loved pizza before I was vegan and love pizza even more now. 
Especially since I discovered that this simple and fast to make simple dough is absolutely perfect for pizza! So if we're craving pizza, I can make the dough in about 5 to 10 minutes, make my easy, stretchy and melty sunflower mozzarella in about 10 more minutes then roll the dough and throw my favorite toppings on that, then have the finished pizza in as little as 40 minutes from the start. So, if I want a thin crust, I can have it faster than if I would order in. And if I want a thick crust I can have it ready in about 1.5 hours. Or I can make focaccia or other things too... The options are always open. 
This delicious and easy to make pizza dough and pizza as a whole is my go to when I want something fast and a bit junkie because it's really yummy, easy to make and I always have the ingredients in my pantry and fridge. 
And it's still a healthier version of what you can find in pizza joints :) and I know that's always vegan, so that's a big plus! And you can load it with all the good stuff, like tons of veggies, beans, tofu and of course, my sunflower mozzarella, that goes perfectly with it!
Ok, let's see the recipe now!


Ingredients (EN):
** 600 g (4 cups) whole wheat flour + more for rolling
** 325 - 375 ml (1.3 - 1.5 cups) warm water (not hot!)
** 30 ml (2 tbsp) olive oil
** 15 g (1 tbsp) brown sugar
** 7 g (1 packet) dry yeast
** 1.5 g (1/4 tsp) salt

Method:
In a bowl combine the flour, sugar, yeast and salt, then add the oil and the warm water and knead until a dough forms. If you need, you can add more flour or water. Knead well, for about 5 minutes. The dough should be smooth and elastic and not stick to your hands.
To make a thin pizza crust (you'll have about 4 crusts):
Preheat your oven on high heat for at least 10 minutes before baking.
Divide the dough into 3 or 4 dough balls and roll them on a floured surface right after you finished kneading and place your toppings then bake your pizza on high heat (highest oven setting) for 10 to 15 minutes, then enjoy!
To make a thick pizza crust (you'll have about 2 or 3 crusts, depending on size):
Let your dough rise in a warm spot for 1 hour or until doubled in size, covered with a clean kitchen towel or cling film.
Preheat your oven on high heat for at least 10 minutes before baking.
Divide the dough into 2 or 3 dough balls and roll them on a floured surface and place your toppings then bake your pizza on high heat (highest oven setting) for 10 to 15 minutes, then enjoy!
For foccacia:
Let your dough rise in a warm spot for 1 hour or until doubled in size, covered with a clean kitchen towel or cling film.
Preheat your oven on high heat for at least 10 minutes before baking.
Divide the dough into 2 or 3 dough balls and roll them on a floured surface and sprinkle some olive oil and herbs and spices, maybe a few tomato slices, then bake on high heat for about 5 to 10 minutes





Ingrediente (RO): 
** 600 g (4 căni) făină integrală de grâu
** 325 - 375 ml (1.3 – 1.5 căni) apă caldă (nu fierbinte!)
** 30 ml (2 linguri) de ulei de măsline
** 15 g (1 lingură) zahăr brut
** 7 g drojdie uscată (1 pachet)
** 1,5 g (1/4 linguriță) de sare

Metoda:
Într-un bol combinați făina, zahărul, drojdia și sarea, apoi adăugați uleiul și apa caldă puțin câte puțin și frământați până la formarea unui aluat. Dacă aveți nevoie, puteți adăuga mai multă făină sau apă. Frământați bine, timp de aproximativ 10 minute. Aluatul trebuie să fie ușor moale, maleabil și elastic și să nu se lipească de mâini.
Pentru blatul subtire de pizza (ies aproximativ 4 blaturi):
Preîncălziți cuptorul la temperatură mare timp de cel puțin 10 minute înainte de coacere.
Împărțiți aluatul în 3 sau 4 bile de aluat și întindeți-le pe o suprafață cu tapetată cu puțină făină imediat după ce ați terminat de frământat, așezați topping-urile apoi coaceți pizza la foc mare (cea mai mare setare de la cuptor) timp de 10 până la 15 minute.
Pentru a face blatul gros de pizza (veti avea aproximativ 2 sau 3 blaturi, în funcție de mărime):
Lăsați aluatul să crească într-un loc cald timp de o oră sau până când se va dubla în dimensiune, acoperit cu un prosop de bucătărie curat sau folie alimentară.
Preîncălziți cuptorul la căldură mare timp de cel puțin 10 minute înainte de coacere.
Împărțiți aluatul în 2 sau 3 bile de aluat și întindeți-le pe o suprafață cu tapetată cu puțină făină, așezați topping-urile apoi coaceți pizza la foc mare (cea mai mare setare de la cuptor) timp de 10 până la 15 minute.
Pentru foccacia:
Lăsați aluatul să se ridice într-un loc cald timp de o oră sau până când se va dubla în dimensiune, acoperit cu un prosop de bucătărie curat sau un film agățat.
Preîncălziți cuptorul la căldură mare timp de cel puțin 10 minute înainte de coacere.
Împărțiți aluatul în 2 sau 3 bile de aluat și întindeți-le pe o suprafață cu tapetată cu puțină făină și presărați niște ulei de măsline și ierburi și condimente, poate câteva felii de roșii, apoi coaceți la foc mare timp de aproximativ 5 până la 10 minute


You have the video version of this recipe, plus my go to pizza as a whole AND a giveaway too:


Don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel, comment and share if you like what you see!




No comments:

Post a Comment