Friday, September 28, 2018

High protein chocolate chunk cookies (EN/ RO)

Who likes chocolate chip (or chunk) cookies? I know I love them! Paired with some yummy plantbased milk it reminds me of the childhood. Granted, I don't eat them too often due to the amount of sugar and refined fat that they usually have, but they are delicious! And easily made vegan too! And a lot healthier if you want...
The difference between my cookies and some classic ones? These cookies are quite healthy, high in protein, oil free and made with wholesome ingredients. The only refined sugar is the one in the chocolate :)
If you need more bonus points... they are easy to make and bake. Almost as easy as eating them...
Ok, let's go to the recipe now.



Ingredients (EN) (makes about 15 large cookies):

** 150 g (1 cup) whole wheat flour
** 120 g (1 cup) chickpea flour
** 260 g (1 cup) peanut butter
** 200 g (2/3 cup) date paste
** 85 ml (1/3 cup) plant milk of choice, unsweetened
** 100 g (1/2 cup) chocolate chunks or chocolate chips (be sure they're vegan!)
** 2 flax eggs (2 tbsp ground flax seeds + 6 tbsp water)
** 2 tsp baking powder
** 1 tsp vanilla extract
** 1 pinch of salt


Method:
Sift the flours and add the baking powder and salt then mix everything.
Add the vanilla extract, flax eggs, date paste and peanut butter and mix until you have a crumbly dough.
Add the plant milk of your choice and mix everything until you have a somewhat firm dough. Fold in the chocolate chunks or chocolate chips.
Let it set in the fridge for about 30 to 60 minutes to be easier to shape and also, to have a nicer texture once baked.
Preheat the oven on medium heat for abut 15 minutes before baking.
Form the cookies and place then on a tray lined with a silicone sheet or parchment paper and bake on medium heat for 10-12 minutes, depending on your oven. Just check them after 10 minutes and if they are too soft bake them for 1 to 2 more minutes.
I love to pair them with some almond or soy milk or with some tea or coffee :)

Substitutions:
** Buckwheat flour or a 1:1 replacement gluten free flour instead of the whole wheat flour
** Other nut or seed butter instead of the peanut butter (sunflower or almond butter work well)
** Chia seeds instead of the flax seeds
** Other liquid sweetener instead of date paste if you want (I would say no more than 1/2 cup, not 2/3, but depends on how sweet you like your cookies – never tried them with other sweetener though, so do it at your risk)
** If you want the cookies even sweeter add 100 g (1/3 cup) more date paste and add less milk (you may even not need the milk)
** Cacao nibs instead of 


Don't forget that you have a video version for this recipe too:




If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like!



Ingrediente (RO) (ies cam 15 cookies mari):
** 150 g (1 cană) făină integrală de grâu
** 120 g (1 cană) făină de năut
** 260 g (1 cană) unt de arahide
** 200 g (2/3 cană) pasta de curmale
** 85 ml (1/3 ceasca) lapte vegetal la alegere, neindulcit
** 100 g bucăți de ciocolată sau chipsuri de ciocolată (asigurați-vă că sunt vegane!)
** 2 oua de in (2 lingurite de seminte de in macinate + 6 linguri de apa)
** 2 lingurițe de praf de copt
** 1 lingurita extract de vanilie
** 1 vârf de cutit de sare


Metodă:
Cerneti făina și adăugați praful de copt și sarea, apoi amestecați totul.
Adăugați extractul de vanilie, ouăle de in, pastă de curmale și untul de arahide și amestecați până când aveți un aluat sfaramicios.
Adăugați laptele vegetal preferat și amestecați totul până când aveți un aluat ferm. Adaugati bucățile sau chipsurile de ciocolată si amestegati pana sunt incorporate.
Lăsați aluatul în frigider timp de aproximativ 30-60 de minute pentru a fi mai ușor de modelat și, de asemenea, pentru a avea o textura mai bună odată copt.
Preîncălziți cuptorul la foc mediu timp de 15 minute înainte de coacere.
Formați cookie-urile și puneți-le apoi pe o tavă tapetată cu o foaie de silicon sau o hârtie de pergament și coaceți la foc mediu timp de 10-12 minute, în funcție de cuptor. Verificați-le după 10 minute și, dacă sunt prea moi, coaceți-le timp de încă 1-2 minute.
Îmi place să le consum niște lapte de migdale sau de soia sau cu ceai sau cafea :)

Substitutii:
** Făină de hrișcă sau alta făină fără gluten cu substitutie 1:1 în loc de făină integrală de grâu
** Alt unt de nuci sau semințe în loc de unt de arahide (cel de floarea soarelui sau untul de migdale merg bine)
** Semințe de chia în loc de semințe de in
** Alt îndulcitor lichid în loc de pastă de curmale, dacă doriți (nu aș spune mai mult de 1/2 cană, nu 2/3, dar depinde de cât de dulci vă plac cookie-urile - nu le-am încercat cu alt îndulcitor, asa ca daca o faceti este pe propriul risc)
** Dacă doriți ca dulciurile să fie mai dulci, adăugați o cantitate mai mare de 100 g (1/3 ceașcă) și adăugați mai puțin lapte (poate chiar nu aveți nevoie de lapte)
** Cacao nibs in loc de ciocolata 



No comments:

Post a Comment