The difference between my cookies and some classic ones? These cookies are quite healthy, high in protein, oil free and made with wholesome ingredients. The only refined sugar is the one in the chocolate :)
If you need more bonus points... they are easy to make and bake. Almost as easy as eating them...
Ok, let's go to the recipe now.
Ingredients (EN) (makes about 15 large cookies):
** 150 g (1 cup) whole
wheat flour
** 120 g (1 cup) chickpea
flour
** 260 g (1 cup) peanut
butter
** 200 g (2/3 cup) date paste
** 85 ml (1/3 cup) plant
milk of choice, unsweetened
** 100 g (1/2 cup)
chocolate chunks or chocolate chips (be sure they're vegan!)
** 2 flax eggs (2 tbsp
ground flax seeds + 6 tbsp water)
** 2 tsp baking powder
** 1 tsp vanilla extract
** 1 pinch of salt
Method:
Sift the flours and add
the baking powder and salt then mix everything.
Add the vanilla extract,
flax eggs, date paste and peanut butter and mix until you have a
crumbly dough.
Add the plant milk of your
choice and mix everything until you have a somewhat firm dough. Fold
in the chocolate chunks or chocolate chips.
Let it set in the fridge
for about 30 to 60 minutes to be easier to shape and also, to have a
nicer texture once baked.
Preheat the oven on medium
heat for abut 15 minutes before baking.
Form the cookies and place
then on a tray lined with a silicone sheet or parchment paper and
bake on medium heat for 10-12 minutes, depending on your oven. Just
check them after 10 minutes and if they are too soft bake them for 1
to 2 more minutes.
I love to pair them with
some almond or soy milk or with some tea or coffee :)
Substitutions:
** Buckwheat flour or a
1:1 replacement gluten free flour instead of the whole wheat flour
** Other nut or seed
butter instead of the peanut butter (sunflower or almond butter work
well)
** Chia seeds instead of
the flax seeds
** Other liquid sweetener
instead of date paste if you want (I would say no more than 1/2 cup,
not 2/3, but depends on how sweet you like your cookies – never
tried them with other sweetener though, so do it at your risk)
** If you want the cookies
even sweeter add 100 g (1/3 cup) more date paste and add less milk
(you may even not need the milk)
** Cacao nibs instead of
** Cacao nibs instead of
Don't forget that you have a video version for this recipe too:
If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like!
Ingrediente (RO) (ies cam 15 cookies mari):
** 150 g (1 cană) făină
integrală de grâu
** 120 g (1 cană) făină
de năut
** 260 g (1 cană) unt de
arahide
** 200 g (2/3 cană) pasta de curmale
** 85 ml (1/3 ceasca)
lapte vegetal la alegere, neindulcit
** 100 g bucăți de
ciocolată sau chipsuri de ciocolată (asigurați-vă că sunt
vegane!)
** 2 oua de in (2
lingurite de seminte de in macinate + 6 linguri de apa)
** 2 lingurițe de praf de
copt
** 1 lingurita extract de
vanilie
** 1 vârf de cutit de
sare
Metodă:
Cerneti făina și
adăugați praful de copt și sarea, apoi amestecați totul.
Adăugați extractul de
vanilie, ouăle de in, pastă de curmale și untul de arahide și
amestecați până când aveți un aluat sfaramicios.
Adăugați laptele vegetal
preferat și amestecați totul până când aveți un aluat ferm.
Adaugati bucățile sau chipsurile de ciocolată si amestegati pana
sunt incorporate.
Lăsați aluatul în
frigider timp de aproximativ 30-60 de minute pentru a fi mai ușor de
modelat și, de asemenea, pentru a avea o textura mai bună odată
copt.
Preîncălziți cuptorul
la foc mediu timp de 15 minute înainte de coacere.
Formați cookie-urile și
puneți-le apoi pe o tavă tapetată cu o foaie de silicon sau o
hârtie de pergament și coaceți la foc mediu timp de 10-12 minute,
în funcție de cuptor. Verificați-le după 10 minute și, dacă
sunt prea moi, coaceți-le timp de încă 1-2 minute.
Îmi place să le consum
niște lapte de migdale sau de soia sau cu ceai sau cafea :)
Substitutii:
** Făină de hrișcă sau
alta făină fără gluten cu substitutie 1:1 în loc de făină
integrală de grâu
** Alt unt de nuci sau
semințe în loc de unt de arahide (cel de floarea soarelui sau untul
de migdale merg bine)
** Semințe de chia în
loc de semințe de in
** Alt îndulcitor lichid
în loc de pastă de curmale, dacă doriți (nu aș spune mai mult de
1/2 cană, nu 2/3, dar depinde de cât de dulci vă plac cookie-urile
- nu le-am încercat cu alt îndulcitor, asa ca daca o faceti este pe
propriul risc)
** Dacă doriți ca
dulciurile să fie mai dulci, adăugați o cantitate mai mare de 100
g (1/3 ceașcă) și adăugați mai puțin lapte (poate chiar nu
aveți nevoie de lapte)
** Cacao nibs in loc de ciocolata
** Cacao nibs in loc de ciocolata
No comments:
Post a Comment