Friday, October 5, 2018

Plum galette (EN/ RO)


I found some sweet and juicy fall plums and I was so happy and giddy about them! And why? Because I love plums and I love cooking with them too! 
This plum galette is easy to make, delicious and has no refined oil. Just healthy fats from the nut butter. And the plums are so soft and delicious after baking, almost like a jam that make a really nice contrast with the crumbly crust. 
You have to try it if you find some plums!


Ingredients (makes about 6 servings):

Crust:
** My coconut flour crust or any other pastry crust you like
Filing:
** 700 g (1.5 lbs) plums, ripe
** 50 g (1/4 cup) unrefined brown sugar
** 30 g (1/4 cup) cornstarch
** 1 tsp cinnamon or vanilla extract

Method:
Make the crust:
Mix the dry ingredients then add the peanut butter and flax egg and mix well until you have a crumbly dough. Add your plant milk little by little kneading your dough until you have a a firm yet really pliable dough. Make sure that isn't too dry or too wet and depending on your coconut flour you may need more or less liquid. If it's too dry or too wet it won't be nice and crumbly once baked, but dry and too chewy. Knead for a little bit, then roll the dough until it's about half a centimeter thick or even a bit more. About 1 cm I found out that's too thick. Place your crust dough into a baking tray lined with parchment paper.
Make the filing:
Wash and pit the plums, then cut them into wedges or quarters. In a bowl mix the plums, sugar, cornstarch and the cinnamon (if you choose to use it) and toss them together until the sugar is dissolved.
Assemble and bake the galette:
Preheat the oven to medium heat for about 15 minutes before baking.
Spread your mixture evenly over the dough to within 3-4 cm (a little more than 1 inch) of the edge. Just don't place them in more than 2 layers. Fold the edge over the mixture. Bake on medium-low heat for about 40 - 50 minutes, until your fruits are soft and the edge is browned and delicious, then let it cool completely before cutting into it.
Serve with some delicious vegan ice cream or some yummy vegan yogurt on top if you want, but it's perfect on it's own too.


Substitutions:
** Other sweetener of choice
** You can also replace this crust with your favorite one, but the results may vary a bit. Just be warned about it :)
** Arrowroot powder instead of cornstarch




Don't forget that you have a video version for this recipe too:


If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like!






Ingrediente (ies aproximativ 6 porții):
Crustă:
** Crusta mea din făină de cocos sau orice crustă de tarta doriți
Umplutura:
** 700 g (1,5 lbs) prune, coapte
** 50 g (1/4 ceașcă) de zahăr brun nerafinat
** 30 g (1/4 cană) amidon de porumb
** 1 lingurita de scortisoara sau extract de vanilie

Metodă:
Fa crusta:
Se amestecă ingredientele uscate apoi se adaugă untul de arahide și oul de in și se amestecă bine până când aveți un aluat sfaramicios. Adăugați laptele vegetal puțin cate putin frământând până când aveți un aluat ferm și totuși flexibil. În funcție de făina de cocos e posibil să aveți nevoie de mai mult sau mai puţin lichid. Dacă aluatul pentru crustă e prea uscat sau prea ud nu va mai fi sfaramicios când se coace ci uscat. Frământați puțin, apoi întindeți aluatul până când are o grosime de aproximativ jumătate de centimetru sau chiar un pic mai mult. Aproximativ 1 cm este prea gros. Așezați aluatul crust într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt sau o foaie de silicon.
Faceți umplutura:
Spălați și taiati prunele in sferturi. Într-un bol amestecați prunele, zahărul, amidonul de porumb și scorțișoara (dacă alegeți să folosiți) și amestecați-le împreună până când zahărul este dizolvat.
Asamblați și coaceți:
Preîncălziți cuptorul la temperatura medie timp de aproximativ 15 minute înainte de coacere.
Împrăștiați amestecul în mod egal peste aluat până la 3-4 cm de margine. Dar nu in mai mult de 2 straturi. Împaturiți marginea peste amestec. Coaceți la foc mediu-scăzut timp de aproximativ 40 - 50 de minute, până când fructele sunt moi și marginea este rumenită și delicioasă, apoi lăsați-o să se răcească complet înainte de a tăia.
Serviți cu o înghețată vegană delicioasă sau cu un iaurt vegan deasupra, dacă doriți, dar este la fel de buna și ca atare.


Substitutii:
** Alt îndulcitor la alegere
** De asemenea, puteți înlocui această crustă cu cea preferată, dar rezultatele pot varia puțin. Doar considerati-va avertizati despre asta :)
** Alt amidon în loc de amidon de porumb





No comments:

Post a Comment