Friday, October 26, 2018

Split peas and lentil dahl (EN/ RO)


The fall recipes series continues here with a cozy and delicious dahl... Was I doing a fall series in the beginning, btw? Who cares? I have more recipes perfect for this colder season and I think that technically, I can consider this a series, because I have more than one recipe :))
This split peas and lentil dahl is delicious, perfect for fall, oil free, gluten free by default, high in protein and really healthy! 

Also, it's quite easy to make, and perfect over rice or sweet potatoes, with some avocado on top is more than perfect! 
Can you tell that I love this recipe? :)) 
What can I say? I'm guilty of loving the food that I make...



Ingredients:
** 460 g (2 cups) red lentils
** 230 g (1 cup) split peas
** 300 g (2 cups) carrots, chopped
** 300 g (2 cups) peppers, chopped
** 200 g (1 cup) onions, chopped
** 50 g (4 tbsp) tomato paste
** 6 g (2 tbsp) curry powder
** 4 g (2 tsp) paprika
** 4 g (2 tsp) garlic powder
** 2 g (1/2 tsp) salt
** 2 to 2.5 l (8 to 10 cups) water, depending on how thick you like the dahl
*** 1 tsp ground black pepper, 1/2 tsp ground coriander and 1/2 tsp chili powder if your curry powder does not have these ingredients !!!
** Optional: Fresh parsley


Method:
Soak your split peas for at least 1 hour before cooking (if you can do it for more it's even better) to shorten the cooking time to that of the red lentils.
Chop all your veggies and rinse your lentils.
Over medium heat, in a dry pot cook your spices for a few seconds until fragrant (take care not to burn them!!!). Add your onion and a bit of water (or veggie broth or oil if you prefer) and cook them until the onions are soft and translucent.
Add the split peas, lentils, carrots and peppers and the rest of the water and cook the dahl until the split peas and the lentils are soft and cooked through. Add the tomato paste and add more black pepper, chili powder and salt if you feel the need. Cook for a few more minutes. Add the fresh parsley to finish the dahl if you want.
Serve with rice or baked potato or sweet potato.



Don't forget that you have a video version for this recipe too:



If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like!


Ingrediente:
** 460 g linte rosie
** 230 g mazăre uscata
** 300 g morcovi, taiati marunt
** 300 g ardei, taiati
** 200 g ceapa, taiata
** 50 g pasta de rosii
** 6 g (2 linguri) curry pudra
** 4 g (2 lingurițe) boia de ardei
** 4 g (2 lingurite) usturoi granule
** 2 g (1/2 linguriță) sare
** 2 până la 2,5 l (8 până la 10 cesti) de apă, în funcție de cât de gros vă place dahl-ul
*** 1 linguriță piper negru, 1/2 linguriță coriandru și 1/2 linguriță chili pudra dacă curry-ul dumneavoastra nu are aceste ingrediente!
** Opțional: Pătrunjel proaspăt


Metodă:
Înainte de gătire, inmuiați mazărea pentru cel puțin o oră (dacă o poți face mai mult, este chiar mai bine), pentru a scurta timpul de gatire la acela al lintei.
Tăiați toate legumele și clătiți lintea.
La foc mediu, într-o oală uscată, gătiți condimentele timp de câteva secunde până când acestea sunt parfumate (aveți grijă să nu le ardeți!). Adăugați ceapa și puțină apă (sau supa de legume sau ulei, dacă preferați) și gătiți până când ceapa este moale și translucidă.
Se adaugă mazărea, lintea, morcovii și ardeii, restul de apă și se fierbe dahl-ul până când mazărea si lintea sunt complet gatite. Adăugați pasta de rosii și adăugați mai mult piper negru, praf de chili și sare dacă simțiți nevoia. Gatiti pentru inca cateva minute. Adăugați patrunjel proaspăt dupa ce opriti focul dacă doriți.
Serviți cu orez sau cartof copt sau cartof dulce copt.




No comments:

Post a Comment