As you know, I love chickpea flour, because it's so versatile and goes well in so many combinations, sweet or savory!
And these broccoli, carrot and onion pakoras are delicious, gluten and oil free (if you choose not to fry them), healthy and perfect for this weather too!
And paired with a cooling sauce made with (vegan) yogurt and dill they're divine! Even small children love them! And I know this because I had a collab with a local vegan and vegetarian restaurant and even children loved the food that I made! It was awesome to see so many people enjoy my food!
So you have to try this too!
Ingredients:
**
180 g (1.5 cup) chickpea flour
**
180 g (1 cup, packed) broccoli, chopped in small florets
**
180 g (1 cup, packed) carrots, shredded
**
200 g (1 cup, packed) onions, chopped
**
85 to 125 ml (1/3 to 1/2 cup) water
**
1.5 tsp garam masala (or mix equal parts of ground cumin,
turmeric powder, ground black pepper, ground cloves, ground cinnamon
and ground nutmeg)
**
1 tsp garlic powder
**
1 tsp coriander, ground
**
0.5 tsp chili powder
**
0.5 tsp ginger, ground
**
1 healthy pinch of salt
Method:
After
you chopped and shredded all your veggies, saute them in a bit of
water or oil until they start to soften. Let them cool to the level
you can hold some in your hand.
In
the meantime, mix the chickpea flour with the spices until well
combined.
Combine
the flour and spice mix with the cooked veggies adding a bit of water
if needed, until you reach the consistency of a thick dough that you
can shape easily.
Shape
them into nuggets, about 3 to 5 cm long and 1 cm thick.
Preheat
your oven to medium heat about 15 minutes before cooking.
Bake
them at medium heat for 20 to 30 minutes until cooked and
golden-brown on the surface.
You
can also fry them if you want, they're delicious either way.
I
prefer to serve them with a sauce made from soy yogurt, a pinch of
salt and dried dill. And the sauce is even better if you let it in
the fridge for about 30 minutes.
Don't forget that you have a video version for this recipe too:
If you like what you see, don't forget to follow this blog, subscribe to my YouTube channel and also comment and share the things that you like!
Ingrediente:
**
180 g făină de făină de naut
**
180 g broccoli, tocat in florete mici
**
180 gmorcov, dat pe razatoare
**
200 g ceapa, taiata relativ marunt
**
85 până la 125 ml apă
**
1,5 linguri garam masala (sau se amestecă părți egale de chimion
măcinat, turmeric pudra, piper negru măcinat, cuișoare macinate,
scorțișoară și nucșoară măcinată)
**
1 lingurita usturoi granulat
**
1 lingurita de coriandru, macinat
**
0,5 linguriță chili pudra
**
0,5 linguriță de ghimbir, macinat
**
1 vârf de cutit de sare
Metodă:
După
ce ati tăiat toate legumele, sotati-le într-un pic de apă sau ulei
până când încep să se înmoaie. Lăsați-le să se răcească la
nivelul la care puteți ține în mână.
Între
timp, amestecați făina de năut cu condimentele până scand sunt
bine mixate.
Combinați
amestecul de făină și condimente cu legumele gătite adăugând
puțină apă, dacă este necesar, până când ajungeți la
consistența unui aluat gros care poate fi modelat cu ușurință.
Formati
„chiftelute”, de aproximativ 3-5 cm lungime si 1 cm grosime.
Înainte
de gătit, încălziți cuptorul la foc mediu la aproximativ 15
minute.
Coaceți-le
la foc mediu 20 până la 30 de minute, până când sunt coapte și
aramii la suprafață.
De
asemenea, puteți să le prăjiți dacă doriți, sunt delicioase în
orice fel.
Prefer
sa le servesc cu un sos din iaurt de soia, un pic de sare si marar
uscat. Și sosul este chiar mai bun dacă il lăsați în frigider
aproximativ 30 de minute.
No comments:
Post a Comment