Friday, March 16, 2018

Apple - kiwi tarte tatin with a chickpea flour crust (EN-RO)

What are you doing when you want something sweet? In my case, I'm making something!
Why? Because I love to cook and I love to know what I put in my food. 
As usually, my desserts (and other foods) are quite easy to make and delicious!
This one is quite high in protein because of the chickpea flour, it's oil free and accidentally gluten free. It has some sugar, but it's a dessert in the end, so it's ok to treat yourself from time to time (or everyday if you want) :)
Also, it's quite cheap and easy to make. And if you don't have (or you don't want to use) kiwi fruits, you can use just apples. It's still gonna be really delicious!
Just try it, you don't have to believe me!
Let's go to the recipe now!




Ingredients (for a 8 in or 20 cm pie dish or tart pan) (EN):

Crust:
- 90 g (3/4 cup) chickpea flour
- 65 g (1/4 cup) peanut butter or nut or seed butter of your choice (I use unsalted)
- 30 g (2 tbsp) unrefined brown sugar or other sugar (granulated)
- cold water to knead (about 2-3 tbsp)

Filing:
- 350 g (6-8) kiwi fruits, peeled, cut in thick slices (weighted after peeling)
- 350 g (4-5) medium baking apples, peeled and cored, cut in thick slices – I prefer quarters (weighted after you peeled and cored them)
- 100 g (1/2 cup) unrefined brown sugar
- 1 tsp cinnamon, ground
- a splash of vanilla extract
- juice of a lemon

Ingrediente (pentru o tavă de tort/ tartă de 20 cm diametru)
Crusta:
- 90 g făină de năut 
- 65 g unt de arahide sau alt unt de nuci sau semințe (migdale, caju, semințe de floarea soarelui) 
- 30 g zahăr brut sau alt zahăr granulat preferat 
- apă foarte rece pentru frământat (1-3 linguri) 

Umplutura:
- 350 g kiwi, curățate de coajă, tăiat în sferturi (cântărit după curățare) 
- 350 g mere de copt (mai ferme), curățate de coajă și de cotor, tăiate în sferturi sau felii foarte groase (cântărite după curățare) 
- 100 g zahăr brut sau alt zahăr granulat preferat 
- 1 linguriță scorțișoară măcinată 
- 1 linguriță esență de vanilie 
- sucul de la o lămâie 


Method (EN):

Preheat your oven for at least 15 minutes on medium heat before baking.
For the crust: mix your ingredients until well combined. Add cold water little by little and mix until you have a firm yet really pliable dough. Knead for a little bit, then roll the dough until it's about 8-10 mm thick (or roughly almost 1 cm) and about 1 cm diameter wider than the tart pan. More than that I found out that's too thick. Refrigerate for about 30 minutes.
Heat a saucepan on medium-low heat and add your sugar, vanilla extract, cinnamon and lemon juice. Add your apples and kiwifruits and stir to combine. Cook covered with a lid until it gets steamy then uncover the pan. Cook it for a bit, uncovered, until the apples start to soften on the edge but they are still firm in the middle. Stir from time to time, because you don't want to burn your filing. Let it cool a little bit.

Pour your filing into the pie dish, then add your crust on top and tuck the edges. Bake on medium heat for 25-30 minutes. More than that will transform your tarte tatin filing into mush, and you want your apples to be soft, but still hold their form. 


Metodă (RO): 
Preâncălziți cuptorul aproximativ 15 minute la temperatură medie înainte de a coace.
Pentru crustă: amestecați ingredientele până se combină bine. Adăugați apă foarte rece puțin câte puțin și amestecați până când aveți un aluat ferm și totuși maleabil. Frământați puțin, apoi se întinde aluatul pana când are aproximativ 8-10 mm grosime (sau aproape 1 cm) și estu cu aproximativ 1 cm mai lat decât forma de tartă. Mai mult de atât este prea gros. Refrigerați timp de aproximativ 30 de minute.

Se încălzește o cratiță/ tigaie adâncă la foc mediu-scăzut și se adaugă zahărul, vanilia, scorțișoara și sucul de lămâie. Adăugați merele și fructele de kiwi și amestecați. Gătiti acoperit cu un capac până se încălzeșe compoziția, apoi descoperiti tigaia/ cratița. Mai gătiți puțin, neacoperit, până când merele încep să se înmoaie pe margine, dar sunt încă ferme în mijloc. Amestecați din când în când pentru că nu doriți să ardeți umplutura. Lăsați-o să se răcească puțin.
Se toarnă umplutura în tavă, apoi adăugați crusta pe deasupra și impingeți marginile inauntru. Coaceți la foc mediu timp de 25-30 minute. Nu mai mult, că se transformă fructele in piure :)


You have the video recipe here too: 




Consider subscribing to my YouTube channel too, if you like what I'm doing, as the content is not not always the same on the blog and YouTube.




No comments:

Post a Comment