Seriously, I made waffles almost every day for the last 2 weeks! I absolutely love them!
And the fact that I can have them for breakfast or lunch or dinner, makes them amazing! And yes, you read it well... For lunch and dinner too!
As you may know, I love making savory versions of usually sweet stuff. Like waffles. I made a savory version of them too, to go well with roasted or sauteed veggies, savory sauces...
And this waffles, both sweet of savory, are high in protein, cheap, easy to make and delicious! Crispy on the outside, fluffy and soft on the inside... Delicious! And the vegan buttermilk gives them a really nice texture and taste :)
If you want to know how to make them, then keep reading!
The sweet version:
Ingredients (EN):
** 75 g (1/2 cup) whole wheat flour
** 60 g (1/2 cup) chickpea flour
** 170 ml (2/3 cup) plant milk of
choice (the creamier the better)
** 5 g (1 tsp) baking powder
** 15 ml (1 tbsp) lemon juice (from
half of a small lemon)
** 15 g (1 tbsp) unrefined brown sugar
(or sweetener of choice)
** 2 ml (1/2 tsp) vanilla extract
** 1 pinch of salt (less than 1/8 tsp)
Ingrediente (RO):
**
75 g (1/2 cană) făină integrală de grâu
**
60 g (1/2 cană) făină de năut
**
170 ml (2/3 cană)
lapte vegetal
la
alegere (e indicat să
fie mai cremos, nu apos)
**
5 g (1 linguriță)
praf de copt
**
15 ml (1 lingura) de suc de lamaie (din jumătate
de lămaie
mică)
**
15 g (1 lingură de zahăr) zahăr brun nerafinat (sau îndulcitor de
alegere)
**
2 ml (1/2 linguriță) extract de vanilie
**
1 praf
de
sare (mai puțin de 1/8 de linguriță)
Method (EN):
Preheat
your waffle maker for at least 5 minutes before cooking.
To
make your buttermilk add you lemon juice to your plant milk and stir.
Mix
the dry and wet ingredients in separate bowls, then add the dry into
the wet.
Mix
until well combined and there are no lumps left. Just don't overmix
the batter.
Brush
some oil on both sides of your wafflemaker or use a nonstick cooking
spray.
Pour
the batter onto the iron, letting it almost come to the edges of the
mould and cook your waffles 7-10
minutes, (depending
on your waffle iron) or until cooked through and golden brown.
Repeat
the process until all the batter is used, top with fruits of choice,
syrup of choice, cacao nibs, peanut butter. And enjoy!
Metodă:
Preîncălziți
waffle
maker-ul timp
de cel puțin 5 minute înainte de gătit.
Pentru
a face
lapte bătut
adăugați suc de lămâie în
laptele vegetal
și amestecați.
Se
amestecă ingredientele uscate și umede în boluri separate, apoi
adaugă
ingredientele uscate peste cele umede gradual.
Se
amestecă până se combină bine și nu mai rămân cocolașe.
Părțiți
puțin ulei pe ambele părți ale aparatului
de wafe.
Se
toarnă aluatul in
aparat,
lăsându-l să ajungă până
aproape de
marginea aparatului
și sgătiți
wafele timp
de 7-10 minute, (în funcție de aparatul
dvs. de vafe) sau până când sunt
complet coapte și aurii.
Repetați
procesul până când se utilizează tot
aluatul,
și
serviți cu
fructele
preferate,
siropul
preferat,
cacao
nibs,
unt de arahide.
Before writing the savory version, you should know that I have a video version of these recipes too:
Consider subscribing to my YouTube channel too, if you like what I'm doing, as the content is not not always the same on the blog and YouTube.
The savory version:
Ingredients (EN):
**
75 g (1/2 cup) whole wheat flour
**
60 g (1/2 cup) chickpea flour
**
170 ml (2/3 cup) plant milk of choice (the creamier the better)
**
5 g (1 tsp) baking powder
**
15 ml (1 tbsp) lemon juice (from half of a small lemon)
**
2 g (1/2 tsp) garlic powder
**
1 g (1/4 tsp) ground turmeric
**
1/2 g (1/4 tsp) black pepper, ground
**
1/2 g (1/4 tsp) chili powder
**
1 pinch of salt (less than 1/8 tsp)
Ingrediente (RO):
**
75 g (1/2 cană) făină integrală de grâu
**
60 g (1/2 cană) făină de năut
**
170 ml (2/3 cană)
lapte vegetal
la
alegere (e indicat să
fie mai cremos, nu apos)
**
5 g (1 linguriță)
praf de copt
**
15 ml (1 lingura) de suc de lamaie (din jumătate
de lămaie
mică)
**
15 g (1 lingură de zahăr) zahăr brun nerafinat (sau îndulcitor de
alegere)
**
2 ml (1/2 linguriță) extract de vanilie
**
2 g (1/2 linguriță) usturoi pudră
**
1 g (1/4 linguriță) turmeric
**
1/2 g (1/4 linguriță) piper negru, măcinat
**
1/2 g (1/4 linguriță) chili pudră
**
1 praf
de
sare (mai puțin de 1/8 de linguriță)
Method (EN):
Preheat
your waffle maker for at least 5 minutes before cooking.
To
make your buttermilk add you lemon juice to your plant milk and stir.
Mix
the dry and wet ingredients in separate bowls, then add the dry into
the wet.
Mix
until well combined and there are no lumps left. Just don't overmix
the batter.
Brush
some oil on both sides of your wafflemaker or use a nonstick cooking
spray.
Pour
the batter onto the iron, letting it almost come to the edges of the
mould and cook your waffles 7-10
minutes, (depending
on your waffle iron) or until cooked through and golden brown.
Repeat
the process until all the batter is used, top with sauteed or roasted
veggies, tofu, savory sauces...
Metodă (RO):
Preîncălziți
waffle
maker-ul timp
de cel puțin 5 minute înainte de gătit.
Pentru
a face
lapte bătut
adăugați suc de lămâie în
laptele vegetal
și amestecați.
Se
amestecă ingredientele uscate și umede în boluri separate, apoi
adaugă
ingredientele uscate peste cele umede gradual.
Se
amestecă până se combină bine și nu mai rămân cocolașe.
Părțiți
puțin ulei pe ambele părți ale aparatului
de wafe.
Se
toarnă aluatul in
aparat,
lăsându-l să ajungă până
aproape de
marginea aparatului
și sgătiți
wafele timp
de 7-10 minute, (în funcție de aparatul
dvs. de vafe) sau până când sunt
complet coapte și aurii.
Repetați
procesul până când se utilizează tot
aluatul,
și
serviți cu
legume
sote sau la cuptor, sosul preferat, tofu...
Tu ce lapte folosesti?
ReplyDeleteCel mai frecvent lapte de soia. E neutru ca si gust si perfect pentru copt sau gatit
Delete