I don't know about you, but when I'm in a hurry and hungry I tend to eat pastries or pies (vegan of course) if I don't pack something from home because they're easy to eat and convenient.
So I thought... Why not make some at home? Even if they're not the healthiest dessert, they're still healthier than the ones you would buy in a regular pastry shop. And I love knowing what I have in them :)
Also, they're easy to make, quite cheap and come in two versions: savory and sweet.
And they're great to make them one or two days before you need them, but the're not gonna be as crispy after 2 days... Also, you can make them smaller for a party or for a brunch, or bigger for a breakfast or a meal on the go.
Let's go to the recipe now and let me know if you make them :)
For the first time, I want to try something... I'll have the recipe in two languages... Romanian and English. Let me know what you think!
Ingredients:
** 200 g (1/2 pack) puff pastry
** 200 g (1 small block) tofu, firm or
extra firm
** 2 tbsp soy sauce or liquid aminos
** 1/2 tsp garlic powder
** 1/4 tsp chili powder (less if you
want less heat)
** 1/4 tsp ground black pepper
** 1 small avocado or a tomato
Versiunea sărată (RO):
** 200 g aluat foietaj
** 200 g tofu ferm
** 2 linguri sos de soia
** 1/2 linguriță usturoi pudră
** 1/4 linguriță chili pudră
** 1/4 linguriță piper măcinat
** 1 avocado mic sau o roșie
Sweet version (EN):
** 200 g (1/2 pack) puff pastry
** 140 g (1 cup) mixed berries, frozen
** 40 g (2 heaping tbsp) unrefined
brown sugar
** 1/2 tbsp cornstarch or arrowroot
flour
** 1 tsp vanilla extract
Versiunea dulce (RO):
** 200 g aluat foietaj
** 140 g fructe de pădure, congelate
** 40 g zahăr (sau chiar 20 g daca aveți fructe dulci)
** 1/2 lingură amidon de porumb
** 1 linguriță vanilie
Versiunea dulce (RO):
** 200 g aluat foietaj
** 140 g fructe de pădure, congelate
** 40 g zahăr (sau chiar 20 g daca aveți fructe dulci)
** 1/2 lingură amidon de porumb
** 1 linguriță vanilie
Method (EN):
Preheat the oven a medium heat for 10-15 minutes before baking the pastries.
Savory pastries
Preheat the oven a medium heat for 10-15 minutes before baking the pastries.
Savory pastries
Press the tofu and cut it into strips.
I prefer to freeze my tofu before doing anything with it. It gives it
a better texture and absorbs more flavor. Mix your spices with the
liquid aminos or soy sauce. Add about a tbsp of water into the mix.
Pour over the tofu and let it marinate in the fridge for about 30
minutes.
Cut your puff pastry in 3 or 4 strips
big enough to wrap the tofu. Cut your avocado into strips.
Discard the excess liquid from the tofu
and wrap the tofu and avocado strips into puff pastry and be sure to
press the edges together.
Bake for 20-30 minutes on medium heat
or until the pastry is golden-brown and crunchy.
You can enjoy it like this or with a
sauce of your choice :)
Sweet pastries
Mix the berries, cornstarch, sugar and
vanilla and cook until the berries are soft and the sauce thickened.
Let it cool.
Cut your puff pastry into strips or
other forms you prefer. Add about 1-1.5 tbsp of the berry mixture to
every piece of pastry. Wrap it and press the edges tightly together.
Bake for 20-30 minutes on medium heat
or until the pastry is golden-brown and crunchy.
Metodă (RO):
Preîncălziți cuptorul la foc mediu 10-15 minute înainte de a coace foietajul.
Versiunea sărată
Presați tofu și tăiați-l în fâșii. Eu prefer să congelez tofu apoi să-l dezgheț înainte de a-l presa. Are o textură mai bună și absoarbe condimentele mai bine :) Faceți un mix de ondimente, sosul de soia și eventula încă 1-2 linguri de apă. Turnați peste tofu și dați la frigider pentru aproximativ jumătate de oră.
Tăiați aluatul foietaj în dreptunghiuri, puneți tofu și avocado sau roșia și impachetați. Asigurați-vă că ați presat bine marginile, altfel se vor desprinde.
Coaceți la foc mediu pentru 20-30 minute sau până când aluatul este crocant și auriu.
Versiunea dulce
Amestecați fructele, maidonul, zahărul și vanilia și gătiți la foc mic până când fructele sunt aproape gătite și sosul care se formează are o consistență suficient de crescută astfel încât să nu curgă. Lăsați-l să se răcească.
Tăiați aluatul foietaj și puneți câte o lingură din sosul de fructe, apoi presați marginile împreună foarte bine. Puteți folosi o furculiță :)
Coaceți la foc mediu pentru 20-30 minute sau până când aluatul este crocant și auriu.Metodă (RO):
Preîncălziți cuptorul la foc mediu 10-15 minute înainte de a coace foietajul.
Versiunea sărată
Presați tofu și tăiați-l în fâșii. Eu prefer să congelez tofu apoi să-l dezgheț înainte de a-l presa. Are o textură mai bună și absoarbe condimentele mai bine :) Faceți un mix de ondimente, sosul de soia și eventula încă 1-2 linguri de apă. Turnați peste tofu și dați la frigider pentru aproximativ jumătate de oră.
Tăiați aluatul foietaj în dreptunghiuri, puneți tofu și avocado sau roșia și impachetați. Asigurați-vă că ați presat bine marginile, altfel se vor desprinde.
Coaceți la foc mediu pentru 20-30 minute sau până când aluatul este crocant și auriu.
Versiunea dulce
Amestecați fructele, maidonul, zahărul și vanilia și gătiți la foc mic până când fructele sunt aproape gătite și sosul care se formează are o consistență suficient de crescută astfel încât să nu curgă. Lăsați-l să se răcească.
Tăiați aluatul foietaj și puneți câte o lingură din sosul de fructe, apoi presați marginile împreună foarte bine. Puteți folosi o furculiță :)
You have the video recipes here too:
Maybe you would consider subscribing if you like what I'm doing, as the content is not not always the same on the blog and YouTube.
No comments:
Post a Comment